Більшість російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування

Читать на русском

90 відсотків російськомовних жителів України вважають, що утисків російськомовного населення в країні немає.

Мінімум 85% громадян вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення, зокрема так відповіли 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів країни.

Про це за результатами опитування повідомили у Київському міжнародному інституті соціології.

Більшість громадян підтримують, щоб українська була єдиною державною мовою – опитуванняСоціологи зазначають, що мовне питання в Україні перестає бути актуальним. Тепер проблема має суто політичний і частково локальний характер.

У ці ж 85% громадян входять згодні з тим, що Україна має свою довгу історію становлення та державності, що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти росії, що думки про «нацистів» у владі вигадка, що війна почалася через прагнення росії підкорити Україну, що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та осіб, що російська армія насамперед винна у руйнуванні інфраструктури та жертвах серед мирного населення.

73% опитаних вважають, що більшість мешканців Донбасу прагнуть залишатися частиною України, а 17% – що вони хочуть приєднання регіону до росії чи незалежності.

Опитування проводилося так: у КМІС виділили 8 пар тверджень про війну з росією, в кожній парі одне з відповідало проросійській позиції, друге твердження – проукраїнській. Респонденти мали вибрати одне.

Як зазначили соціологи, у 7 із 8 випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих парах трохи більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації (це близько 2 млн громадян).

Крім того, важливо, що серед опитаних на окупованих територіях 81% дотримуються переважно чи повністю проукраїнських позицій.

Нагадаємо, за даними опитування КМІС, після повномасштабного вторгнення рф лише 2% громадян ставляться до росії добре, 92% - погано.

Тим часом у росії, якщо вірити їхнім опитуванням, 74% громадян підтримують дії російської армії в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: