Тарифи на комуналку: за яких прем'єрів ціни на ЖКП зростали швидше

Читать на русском

Від кожного нового президента і прем'єр-міністра українці чекають зниження комунальних тарифів. Але реальність така, що за кожного уряду ціни на житлово-комунальні послуги все одно зростають, просто різними темпами. «Слово і діло» вивчило, за чийого керівництва в Кабміні тарифи зростали швидше.

Під час прем'єрства Тимошенко комуналка подорожчала на 46 відсотків, під час Азарова – на 25 відсотків.
Зростання комунальних платежівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Для розрахунку наші аналітики брали середньомісячну вартість комунальних послуг від 2004 до 2021 року. Ми рахували вартість для двокімнатної квартири площею 60 квадратів, де живе сім'я із двох дорослих і однієї дитини (середнє використання газу на місяць – 12 кубів, електрики – 250 кіловат, холодної води – 7 кубів, гарячої води – 8 кубів, опалення – 60 кв.м).

Також ми порахували середню вартість комуналки для однокімнатної квартири площею 40 квадратів, в якій мешкає одна людина (середнє використання газу на місяць – 5 кубів, електрики – 100 кіловат, холодної води – 4 куби, гарячої води – 2 куби, опалення – 40 кв.м).

У 2004-2005 роках, коли прем'єр-міністрами були Віктор Янукович, Микола Азаров, Юлія Тимошенко і Юрій Єхануров сім'я у двокімнатній квартирі платила близько 125 гривень за комуналку, в однокімнатній – 59 гривень.

У 2006 році за двох урядів – Єханурова і Тимошенко – ціни на комуналку зросли на 84-88% і залишалися такими до 2008 року. У 2008-му при Кабміні Тимошенко вартість ЖКП для двокімнатної квартири зросла на 1%. Але вже в 2009 році подорожчання склало 45-46%.

У 2011 році під час прем'єрства Азарова за двокімнатну квартиру потрібно було платити на 25% більше, за однокімнатну – на 19%.

Різке зростання тарифів було в 2014 році, коли змінилися три прем'єри – Микола Азаров, Сергій Арбузов (в.о.) і Арсеній Яценюк. Середньомісячна вартість комунальних послуг для двокімнатної квартири зросла на 123%, для однокімнатної – на 119%. У 2015 році за Яценюка тарифи зросли ще на 75-76%.

У 2016 році замість Яценюка уряд очолив Володимир Гройсман. За рік мешканці двокімнатної квартири почали платити на 77% більше, однокімнатної – на 91%.

У 2018-му за Гройсмана тарифи навіть знизилися. Комунальні послуги подешевшали для українців у середньому на 3%. Але вже в 2019-му році комуналка подорожчала на 18% для мешканців двокімнатної квартири і на 20% для мешканців однокімнатної.

Торік за прем'єрства Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля вартість комуналки трохи знизилася. У цьому році за Шмигаля для українця, який живе один, вона подорожчала на 15%.

Нагадаємо, глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що підвищення цін на електроенергію для населення неминуче.

На інфографіці можна подивитися, як за рік змінилася заборгованість українців за комуналку і яка ситуація по регіонах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: