Як нараховуються виплати українським військовим: роз'яснення Резнікова

Читать на русском
Виплати українським військовим під час воєнного стану складаються з щомісячного грошового забезпечення та винагороди, яка залежить від участі чи неучасті у бойових діях.

Міністр оборони Олексій Рєзніков пояснив, як українським військовим нараховуються грошові виплати.

Виплати зараз складаються із двох частин:

  • щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо;

  • додаткова грошова винагорода, встановлена на період воєнного стану.

Додатково винагорода нараховується таким чином:

  • для військових, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, за місяць вона становить 30 тисяч гривень (близько тисячі на день);

  • для військових, які беруть участь у боях – 100 тисяч гривень на місяць (близько 3 тисяч на день).

Резніков уточнив, що кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається з бойових наказів та розпоряджень, що видає командування.

Як змінювався розмір зарплат і пенсій українських військових від 2014 рокуЯк змінився розмір мінімального грошового забезпечення, а також середньої пенсії військових – на інфографіці.

Щоб отримувати виплати, військовий повинен мати рахунок у будь-якому українському банку. Розрахунок відбувається у поточному місяці за попередній та ділиться на дві частини: у першій декаді місяця нараховується щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів, а у другій декаді – додаткова винагорода.

«Чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Кожного місяця ця сума може суттєво відрізнятися. Це треба розуміти. Також слід розуміти, що окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть знаходитись у бою. У той час як інші перебувати у пункті постійної дислокації, проходити злагодження чи виконувати інші, небойові завдання», – розповів Резніков.

Якщо виникають проблеми з виплатами, військовий повинен звернутися до безпосереднього командира або його заступника щодо роботи з особовим складом, за необхідності – до фінансової служби частини. Якщо питання не вирішилося, можна зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони.

«Особливо хочу звернути увагу на виплату нашим воїнам, які опинилися у полоні. Грошове забезпечення, яке вони повинні отримувати, виплачується членам родини за їх зверненням. Початок виплат родинам може дещо затримуватися з об’єктивної причини. Адже для того, щоб розпочались ці виплати, має бути видано відповідний наказ про службове становище військовослужбовця. Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт», – розповів міністр.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розбиралося, яку грошову допомогу може отримати сім'я загиблого військового та яка процедура отримання коштів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: