У НАЗК назвали суму, яку можуть конфіскувати у росіян на користь України

Читать на русском
За оцінками очільника Нацагентства, українська держава може отримати півтрильйона доларів унаслідок конфіскації російських активів.
Олександр Новіковфото: НАЗК

Унаслідок конфіскації майна та активів громадян росії, юридичних осіб або українців, які є колаборантами у визначенні нової статті Кримінального кодексу, Україна може отримати 500 мільярдів доларів. 12 травня Верховна рада затвердила указ президента Володимира Зеленського про конфіскацію активів російських банків.

Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«Якщо всі органи державної влади спільно працюватимуть, ми можемо отримати хоча б половину (з заморожених наразі активів – ред.) – $500 мільярдів доларів», – підкреслив Новіков.

За його словами, ухвалений законопроєкт про конфіскацію майна держави-агресора передбачає конфіскацію майна як самої рф, так і російських резидентів, великих платників податків. Як стверджує голова НАЗК, орган уже оприлюднив список всього майна росії та її резидентів, зокрема визначило, хто із цих осіб причетний до війни.

«Справді, у списку не тільки росіяни, а й українці, які є колаборантами у визначенні нової статті Кримінального кодексу. Медведчук (Віктор Медведчук, нардеп від ОПЗЖ – ред.) до таких осіб, очевидно, належить, тож якщо Верховна рада ухвалить закон (його вже ухвалили з правками президента – ред.), його майно можна буде конфіскувати», – зазначив Новіков.

Керівник Нацагенства пояснив, що правки президента передбачають, щоб процедура конфіскації російських активів не могла бути оскаржена у Європейському суді з прав людини.

Нагадаємо, президент Євроради заявив, що заморожені активи росіян слід конфіскувати на користь України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: