В ООН платитимуть грошову допомогу українцям, які постраждали від війни

Читать на русском
Така операція нетипова для ООН, оскільки гроші будуть виплачуватися людям на територіях, де є функціонуючий уряд
Антоніу Гутеррішpresident.gov.ua

Організація Об'єднаних Націй планує розгорнути в Україні нетипову для себе операцію - виплачувати грошову допомогу українцям, які постраждали через війну. Планується, що ця програма охопить мільйони українців.

Про це 28 квітня заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським.

«В умовах гіршого сценарію 25 млн осіб можуть потребувати гуманітарної допомоги до кінця року. Ми щиро сподіваємося, що цей сценарій залишиться на папері, але ми повинні бути готові» - сказав він.

Гутерріш обурений ракетним ударом росії по Києву під час його візитуГенеральний секретар ООН зазначив, що росія вдарила по Києву якраз в той момент, поки генсек вів переговори з президентом Зеленським

Гутерріш зазначив, що до кінця травня 2022 року програмою допомоги буде охоплено не менше 1,3 млн українців, до кінця серпня 2022 року - не менше 2 млн українців. Суму, яку платитиме ООН мирним жителям, він не уточнив.

Генсек ООН також зазначив, що така операція нетипова для ООН, оскільки гроші будуть виплачуватися людям на територіях, де є функціонуючий уряд. ООН не планує замінити уряд України в цьому питанні, але хоче надати йому підтримку таким чином. В Україні та за її межами ООН також налагодить постачання медичними препаратами, протидію насильству, а також допомогу державам, в яких розмістили біженців з України.

Нагадаємо, раніше під час брифінгу в Києві Гутерріш визнав, що своїм збройним і повномасштабним вторгненням в Україну росія грубим чином порушила Статут Організації об'єднаних Націй.

При цьому 26 квітня під час зустрічі з президентом росії володимиром путіним Гутерріш також заявив йому, що в ООН вважають війну в Україні прямим вторгненням російської федерації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: