В окупованому Криму росіяни планують закрити кримськотатарську школу

Читать на русском
У тимчасово окупованому Криму російська влада планує закрити загальноосвітню кримськотатарську школу.
Укрінформ

У тимчасово окупованому Криму російська влада планує закрити загальноосвітню кримськотатарську школу.

Про це повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

У місті Ескі Кирим (Старий Крим) окупаційна влада РФ збирається закрити загальноосвітню кримськотатарську школу № 2 імені Двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

«Російська федерація, як держава-окупант несе відповідальність за забезпечення і дотримання прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, зокрема і на освіту рідною мовою та збереження культурної ідентичності», – пише Денісова.

Близько 80% українців вважають, що потрібно використати всі можливості для повернення Криму та Донбасу – опитуванняТрохи більше половини опитаних вважають, що головна мета вторгнення Росії – повне знищення українського народу. Ще половина думає, що мета – окупація країни.

Школу планують «об’єднати» із місцевим грецьким закладом середньої освіти. З цього приводу вже відбувались збори, однак батьки дітей вирішили виборювати збереження закладу.

Відомо, що з початку окупації півострова влада рф змінила статус 16 кримськотатарських шкіл. Як наголошує Денісова, такі дії є порушенням статті 8 Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

Раніше повідомляли, що в тимчасово окупованому Криму відбувається примусова мобілізація для участі у війні проти України. Чоловіки намагаються покинути півострів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: