Євросоюз планує урізати фінансування Угорщини після того, як Орбан знову переміг – ЗМІ

Читать на русском
Угорщина вже проінформована про рішення ЄК. Таке рішення прийнято ЄК після того, як там вивчили відповіді Будапешта на неофіційний лист, відправлений ще в листопаді 2021 року
Урсула фон дер Ляєнpicture-alliance

Європейська комісія планує запустити процедуру, яка дозволить значно урізати фінансування Угорщини від Європейського Союзу. Причиною цього стала чергова перемога антиєвропейськи налаштованого прихильника путіна Віктора Орбана на виборах до парламенту країни.

Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, повідомляє видання Politico.

Так, сама фон дер Ляйєн повідомила, що Угорщина вже проінформована про рішення ЄК. Таке рішення прийнято ЄК після того, як там вивчили відповіді Будапешта на неофіційний лист, відправлений ще в листопаді 2021 року. У листі ЄК просила надати інформацію про побоювання щодо верховенства закону.

Протягом декількох років Євросоюз через різні інститути із застосуванням існуючих м'яких заходів намагався якось напоумити Угорщину. Так, країну неодноразово притягували до суду ЄС, проте Орбан продовжував зосереджувати владу у своїх руках, душити свободу слова і висловлювати антиєвропейські настрої. Дійшло до того, що у 2018 році Європарламент ініціював процедуру згідно зі статтею 7, яка могла б позбавити Угорщину права голосу - правда, поки що цей процес буксує.

Враховуючи численні скарги членів ЄП розчарування урядів країн ЄС, які вважають, що Угорщина просто використовує кошти платників податків ЄС, в кінці 2020 року був створений механізм скорочення фінансування країн-членів, які порушують принципи верховенства закону Європейського Союзу. Угорщина і Польща спробували оскаржити цей механізм, але в лютому 2022 року суд став на бік Єврокомісії. З усім тим, в ЄК вирішили почекати результату виборів в Угорщині. Оскільки Орбан знову виграв, то механізм скорочення фінансування буде запущений.

Нагадаємо, судячи з попередніх підсумків Угорських виборів прихильник президента росії володимира путіна, чинний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, судячи з усього, залишається главою угорського уряду на п'ятий термін, четвертий термін поспіль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: