США та Британія хочуть виключити росію з Ради ООН з прав людини

Читать на русском
Росію хочуть виключити зі складу Ради ООН із прав людини. США ініціюватимуть розгляд питання вже цього тижня.
Рада ООН з прав людиниuniversal-rights.org

У США та Великій Британії заявили, що добиватимуться виключення росії з Ради ООН з прав людини після того, як відкрилися звірства, вчинені російськими військами в Бучі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Участь росії у Раді з прав людини — це фарс. І це неправильно, тому ми вважаємо, що Генасамблеї ООН настав час проголосувати за їх виключення», – заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Експрокурор трибуналу ООН закликає видати ордер на арешт путінаКолишній прокурор трибуналу ООН Карла дель Понте, яка вела справи про геноцид у Руанді та Югославії, закликала видати ордер на арешт російського президента володимира путіна.

Томас-Грінфілд додала, що винесе це питання на розгляд Ради безпеки в середу, 6 квітня, і очікує, що Генасамблея розгляне його вже 7 квітня.

«З огляду на вагомі докази воєнних злочинів, у тому числі повідомлення про масові поховання та жахливу бійню в Бучі, росія не може залишатися членом Ради ООН з прав людини», — написала в Twitter міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс.

Для виключення росія з Ради потрібна підтримка щонайменше двох третин із 193 членів Генеральної Асамблеї ООН. Клопотання про виключення може бути подане, якщо буде встановлено, що країна постійно вчиняє грубі та систематичні порушення прав людини під час свого членства.

У росії вже відреагували на можливе виключення: постпред Василь Небензя назвав «неймовірною» цю спробу. Як і всі представники російської влади, він заперечує звинувачення у злочинах у Бучі.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни Україна також порушила питання про членство росії у Раді безпеки ООН.

Раніше стало відомо, що Рада безпеки ООН не проводитиме засідання на запит росії, яка вимагала обговорити нібито «провокацію» у Бучі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: