Рф грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими — Денісова

Читать на русском
Омбудсмен Денісова розповіла, як російська федерація порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Російська федерація грубо порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Про це заявила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

«Ці факти підтвердилися під час останнього звільнення з ворожого полону громадян України. Українські військовослужбовці розповіли на негуманне поводженні з ними з боку російської сторони: їх тримали у полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували», - написала вона.

Денісова зазначила, що прикордонники із острова Зміїний, яких на буксирі доправили до Севастополя, місцеві репортери почали використовувати з метою пропаганди, розповідаючи про гуманну російську владу, яка організувала доставку полонених додому.

«Натомість військовополонених вивезли у невідомому напрямку та поселили у наметовому містечку за температури повітря мінус 20 градусів, внаслідок чого у багатьох хлопців відмороження кінцівок. До них ставилися як до в’язнів, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку», - розповіла вона.

Омбудсмен наголосила, що такі дії з боку рф є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Крім того, військовополонені завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

Денісова також закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Нагадаємо, раніше Денісова заявила, що омбудсмен рф порушила права українських військових, які потрапили у полон.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: