Викрадає паролі та файли: українців попередили про розсилку небезпечних електронних листів

Читать на русском
Українцям масово почали надходити листи на електронну пошту із шкідливим ПЗ, яке викрадає паролі та файли.
Фото: pixabay.com

Українцям масово почали надходити листи на електронну пошту із шкідливим ПЗ, яке викрадає паролі та файли.

Про це повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації у середу, 30 березня.

Роскомнагляд та інші: хакери знову атакували сайти російських відомствВідповідальність за сьогоднішню атаку поки що не взяло на себе жодне з відомих хакерських угруповань.

«Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка працює при Держспецзв'язку, виявила масове поширення серед громадян України та вітчизняних організацій електронних листів із темою «Нова програма для запису в журнал», - заявили у відомстві.

Зазначається, що текст електронного листа містить повідомлення нібито від Міністерства освіти і науки України про «електронні навчальні журнали», а також посилання на «програму» та пароль на архів.

«У разі відкриття архіву та запуску EXE-файлу, комп'ютер буде вражений шкідливою програмою, яка, за сукупністю ознак (попри деякі відмінності), класифікована як MarsStealer», - уточнили в службі.

MarsStealeо - шкідлива програма-стилер, основним функціоналом якої є збір інформації про комп'ютер, крадіжка аутентифікаційних даних з інтернет-браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, крадіжка файлів, а також завантаження та запуск виконуваних файлів та виготовлення знімка екрану.

У Держспецзв'язку наголосили, що у разі виявлення зазначеного повідомлення потрібно негайно повідомити пошту [email protected] та не відкривати файли.

Нагадаємо, хакери Anonymous оголосили кібервійну росії. Пізніше вони зламали злили базу даних «Роскомнагляду».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: