Довіряйте тим, кого знаєте особисто: українцям розповіли про освновні маніпуляції ворога

Читать на русском
Як зрозуміти, які запитання та пропозиції під час війни краще ігнорувати, розповіли у Центрі протидії дезінформації в РНБО України
https://www.saudemais.tv

У час протистояння України російським окупантам найнадійнішим джерелом інформації є люди, яких ви знаєте особисто.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів заступник голови Центру протидії дезінформації при РНБО України Андрій Шаповал.

За його словами, ворог готувався до своїх сьогоднішніх дій не один рік, тому дуже велика кількість фейкових акаунтів у соціальних мережах, якими користуються зараз окупанти, з'явилася минулого та позаминулого року.

«Абсолютно порожні акаунти, які додавалися в міські, районні групи до громад. І сьогодні йде величезна кількість запитань з порожніх акаунтів: «як пройти туди…?», «як отримати гроші?..». Сьогодні це один з найпоширеніших маніпулятивних методів ворога з'ясувати, де (розташовані – ред.) які дороги, які блокпости», – зазначив Шаповал.

Вчений-генетик спростував аргументи росіян щодо розробок біозброї в УкраїніФейки, які плодить країна-агресор про секретні лабораторії в Україні, які нібито розробляють біологічну зброю, різняться між собою та не витримують критики.

Коментуючи поширений маніпулятивний метод росіян нав’язувати допомогу українцям, зокрема, у заклеюванні вікон, чиновник закликав ретельно перевіряти інформацію.

«Історія про те, що тітка брата казала, що там є сваха, яка допоможе – це історія про фейк. В соцмережах величезна кількість контактів, довіряйте тільки тим, кого знаєте особисто. Якщо є хоч маленький сумнів, перевіряйте тричі. Якщо це стосується вашої безпеки, перевірте десять разів. Не зволікайте з цим і не нехтуйте цими правилами», – наголосив Шаповал.

Він також закликав отримувати інформацію лише з авторитетних ЗМІ, офіційних сторінок президента, прем'єр-міністра, командувача ЗСУ та інших органів влади, допомагати людям старшого віку розібратися в тому, що відбувається, а також не довіряти анонімним телеграм-каналам, адже майже все, що публікується там, є маніпуляціями.

Теорія брехні та практика маніпуляцій: як РФ закидає фейки в український інфопростірУміло використовуючи інформацію, можна впливати на поведінку людей не гірше, ніж за допомогою насильства.

Нагадаємо, за даними Центру протидії дезінформації, помним, в путіна загострилася фобія власної смерті.

Як ми повідомляли раніше, російські окупанти не втомлюються плодити фейки: від заклика Зеленського «скласти зброю» – до геть неадекватних версій про розробку біологічної зброї в Україні. До речі, аргументи, чому розробка біозброї є очевидним фейком, детально виклав генетик Олександр Коляда.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: