Заміновані виїзди, проблеми з водою та гумкатастрофа: мер Чернігова розповів про ситуацію у місті

Читать на русском
В місті залишається дуже мало тих, хто реально може ремонтувати об’єкти критичної інфраструктури, із цим є проблеми. Полагодити водо-, електро-, та газопостачання наразі неможливо.
chernigiv-rada.gov.ua

Через війну місто Чернігів опинилося на межі гуманітарної катастрофи. Там уже бігато днів немає тепла, електрики та води, мало продуктів харчування та медикаментів. Дорога на Київ замінована, через це Чернігів може залишитися в повній і абсолютній блокаді.

Про це розповів міський голова Владислав Атрошенко в інтерв'ю виданню LB.ua.

«Місто збройні сили захищають по периметру, місто практично оточене з усіх сторін, ворог б’є по місту, а Чернігів – невеликий за площею, тому всі обстріли влучають безпосередньо в місто», - ідеться у повідомленні.

За його словами, російські війська ведуть навмисний вогонь по житлових масивах міста. Якщо на початку бойових дій прослідковувалася хоч якась вибірковість, ворог намагався атакувати насамперед військові об’єкти, то з часом ведеться навмисний вогонь по житлових масивах.

«Ви знаєте, що були прямі попадання в черги (по воду та хліб), коли одночасно гинули 14 людей, 18 поранених. Тому сьогодні ситуація в місті вкрай складна. Темпи руйнації інфраструктури, як я сказав, перевищують можливі темпи її відновлення. А, враховуючи, що людей ніхто не зобов’язує залишатися на своїх місцях, і їх все менше залишається, пошкоджень стає все більше, а можливості їх відремонтувати – все менше», - наголосив мер.

Російські окупанти вбили 10 українців, які стояли в черзі за хлібом у ЧерніговіРосійські окупанти відкрили вогонь по черзі жителів Чернігова, які стояли за хлібом до одного з місцевих магазинів.

Атрошенко зазначив, що у Чернігові наразі залишилось орієнтовно 130 тисяч людей, а 150-155 тисяч жителів виїхали.

Згідно з його словами, наразі в місті залишається дуже мало тих, хто реально може ремонтувати об’єкти критичної інфраструктури, із цим є проблеми.

«Також із числа тих, хто залишився, значуща частина тих, хто просто сам не в змозі дати собі ради. Непоодинокі випадки: ще до війни літня людина захворіла на ковід чи будь-що інше, родичі привезли її до лікарні, почалася війна, родичі втекли, людина залишилась, і тепер медики мають її пильнувати. А медиків також небагато лишається, і вони теж із ніг падають, у нас поранених багато, лікарні обстрілюють, вибиті вікна, в приміщеннях холодно. Тому зараз ми думаємо, як евакуювати цих людей», - зазначив Атрошенко.

При цьому, води у місті гостро бракує – снігу майже не залишилося, її немає з чого топити, джерельних запасів не вистачає. Також неможливо забезпечити логістику їх постачання через постійні обстріли. Електроенергія і зв’язок – також відсутні, а газ є дуже вибірково. Полагодити все це неможливо через постійні обстріли окупантів.

«Користуючись нагодою, я звертаюся до волонтерів з усієї України: Чернігів потребує величезної кількості генераторів. Гарантії довготермінового функціонування мережі немає. Якщо ми її піднімемо на годину-дві, це марна справа в умовах війни. Маючи артезіанську воду, маючи генератори, ми можемо розливати воду в ємності і розвозити по місту. Але цих ємностей – на колесах, на лафетах, бажано, щоб це взагалі були автомобілі на ходу – ми теж потребуємо велику кількість. Специфіка у тому, що ми не маємо можливості їхати за межі міста, по тих стежках, про які ми казали, своєю вантажівкою за однією такою ємністю, це велика розкіш. Тому ми просимо людей завезти своїми силами до нас якомога більше таких ємностей. Таким чином ми могли б дати воду усьому місту. Сьогодні щільність точок роздачі води, на жаль, дуже мала. Ми намагаємося їх збільшувати, але нам не вистачає ємкостей», - зазначив Атрошенко.

Водночас, міський голова підтвердив інформацію, що прямий виїзд з Чернігова в бік Києва через Количівку, Іванівку, Ягідне в багатьох локаціях замінований.

Нагадаємо, що російські окупанти обстріляли міську лікарню в Чернігові. Через це прооперовані пацієнти лежать у коридорах при температурі +10 градусів.

Напередодні Атрошенко заявив, що Чернігів наближається до гуманітарної катастрофи.

Раніше ми повідомляли, що у четвер, 17 березня, російські окупанти обстріляли Чернігів із важкої артилерії. Внаслідок інциденту загинули кілька осіб, зокрема громадянин США.

Також, російські окупанти вбили 10 українців, які стояли в черзі за хлібом у Чернігові.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: