Не лише «паляниця»: у ЦПД розповіли, за допомогою яких слів можна розпізнати окупантів

Читать на русском
У ЦПД розповіли, що за допомогою мовного пароля можна розпізнати, чи є для людини рідною мова. Також опубліковано перелік слів, за допомогою яких можна виявити російських диверсантів.
Ілюстративне фото

Одним із найпростіших способів виявлення диверсійно-розвідувальних груп є повторення особою українських слів, до яких не пристосована російськомовна щелепа.

Про це пише Центр протидії дезінформації при РНБО України.

«Цей спосіб називають «шиболет» – своєрідний мовний пароль, за допомогою якого можна розпізнати, що мова, якою говорить людина, є для неї нерідною. Цей термін має біблійне походження, але зараз він став науковим терміном», – розповіли у ЦПД.

Ось список слів, які, як стверджують у ЦПД, допоможе швидко виявити не носія української мови за вимовою: паляниця, молодиця, світлиця, нісенітниця, веселка, філіжанка, вештатися, духмяний, непереливки, кмітливий, пуцьвірінок, обценьки, теревенити, телепень та інші.

Нагадаємо, на початку війни Олексій Арестович закликав українців самостійно не затримувати диверсантів. У таких випадках необхідно звертатися до поліції чи територіальної оборони.

Раніше в Центрі протидії дезінформації повідомили, що російські спецслужби планують низку заходів щодо дискредитації українців, які проживають у РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: