Інфляція у лютому прискорилася до 10,7%, – Нацбанк

Читать на русском
У лютому 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 10,7 відсотків. У місячному вимірі ціни зросли на 1,6 відсотка.
Економічна правда

У лютому 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 10,7% (з 10% у січні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,6%.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Фактична споживча інфляція суттєво перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2022 року. Інфляційний тиск посилювався на тлі нагнітання військової загрози і зрештою вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого. Передусім стрімко зростали ціни на продукти харчування та пальне з огляду на надмірний попит та порушення ланцюгів постачання. Так, зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 13,8%. На це вплинуло і загальне подорожчання продуктів харчування імпортного походження.

Натомість темпи зростання цін на сирі продукти харчування не змінилися порівняно з січнем і залишаються на рівні 13,6%.

Щодо пального, то воно дорожчало швидшими темпами — до 27,5%. Це насамперед пояснюється стрімким зростанням вартості нафти у світі та послабленням гривні.

Загалом рівень інфляції перевищує прогноз НБУ. Зазначається, що в січні Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%.

Нагадаємо, через два тижні після вторгнення Росії в Україну Кремль почав накривати наймасштабнішу кризу з початку 90-х. ВВП Росії вже скоротилося на 30 млрд доларів, або 9% у 2022 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: