Рада збиралася на засідання: затвердили мобілізацію та посилення відповідальності за мародерство

Читать на русском
Верховна рада затвердила указ Зеленського про загальну мобілізацію, посилила відповідальність за мародерство та колабораціонізм.
facebook.com/volodymyr.viatrovych

Верховна рада України вдруге від початку нападу Росії зібралася на пленарне засідання. Депутати сьогодні, 3 березня, ухвалили 14 законів та одну постанову.

Коротко про те, які рішення було ухвалено.

Для початку парламент звернувся до міжнародної спільноти щодо термінової необхідності забезпечення захисту громадянського населення України від збройних нападів російських загарбників (№7123).

Так, депутати просять:

  • запровадити безпольотну зону над територією України для захисту цивільного населення, об'єктів світової культурної спадщини, об'єктів критичної інфраструктури;

  • терміново відкрити гуманітарні коридори для безпечної евакуації жінок, дітей та людей похилого віку;

  • ввести на територію України миротворчі сили на підставі Резолюції ГА ООН 377(V) «Об'єднання заради миру» від 3 листопада 1950 року.

Крім того, парламент звернувся до генсека ООН із закликом посередничати у припиненні війни.

Верховна рада затвердила указ президента про загальну мобілізацію. Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав указ ще першого дня війни. І затверджено указ президента про використання Збройних сил України інших військових формувань для відображення збройної агресії (№7115).

Внесено зміни до законодавчих актів щодо забезпечення відповідальності осіб, які вчиняли колабораційну діяльність (№5143). Зокрема, колаборантам заборонили бути уповноваженими особами на виборах та кандидатами на місцевих виборах; вступати до лав ЗСУ та інших військових формувань.

Іншим законом №5144 парламент встановив кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність. Законом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 111-1 «колабораційна діяльність», якою передбачити кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та її збройними формуваннями. Пропонується на 15 років позбавляти права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю за колабораційну діяльність.

Рада виділила додаткові кошти з держбюджету на оборонуВерховна рада увечері у середу, 23 лютого, проголосувала за збільшення видатків на безпеку та оборону ще на 23 млрд грн. Відповідне рішення підтримали 345 нардепів.

Також Рада заборонила виготовляти та розповсюджувати інформаційну продукцію, спрямовану на пропагування дій держави-агресора (№5101).

Прийнято зміни до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів у складних умовах воєнного стану (№7118), а також зміни до закону «Про судоустрій та статус суддів» щодо зміни підсудності судів (№7117). Закони потрібні, щоб суди та правоохоронні органи могли ефективно працювати в умовах воєнного стану.

Народні депутати посилили відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану» (№7116). За держзраду і диверсію в умовах воєнного стану каратимуть довічним ув'язненням з обов'язковою конфіскацією майна.

Було прийнято закон «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» (№7120). Під час воєнного стану громадяни України, іноземці та особи без громадянства можуть брати участь у відображенні російської агресії, отримати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, встановлених МВС.

Законом про захист інтересів суб'єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану чи стану війни (№7121) парламент дозволив відстрочити надання такої документації.

Також Верховна рада ухвалила рішення націоналізувати об'єкти права власності Росії та її резидентів, що перебувають у країні (№7122).

Посилено відповідальність за мародерство (№7124). Закон прирівнює мародерство до злочину в особливо великих розмірах або вчиненому організованою групою.

Крім того, парламент ухвалив зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану (№7125).

Нагадаємо, рано вранці 28 лютого Верховна рада проголосувала за введення воєнного стану в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: