ООН може скликати спеціальну сесію Генасамблеї через вторгнення Росії до України

Читать на русском
Спеціальна сесія Генасамблеї ООН через напад Росії на Україну може відбутися 28 лютого. За більш ніж 70 років було лише десять таких сесій.
edition.cnn.com

Рада безпеки ООН 27 лютого проголосує за скликання екстреної спеціальної сесії Генасамблеї щодо вторгнення Росії в Україну.

Спецсесія може відбутися вже у понеділок, повідомляє Reuters із посиланням на дипломатів.

Раніше з таким проханням до ООН звернувся постійний представник України при організації Сергій Кислиця: «У світлі російського вето у РБ ООН я звернувся з проханням до членів Ради ухвалити необхідне рішення про скликання екстреної спеціальної сесії Генасамблеї ООН відповідно до резолюції 377A(V). Оскільки Росія не дозволила Раді діяти відповідно до вимог підтримки міжнародного миру та безпеки».

Голосування в Раді безпеки за скликання надзвичайної сесії має процедурний характер, тому жоден із п'яти постійних членів ради, навіть Росія, не зможе накласти вето. Для скликання сесії потрібно 9 голосів – дипломати прогнозують, що рішення буде позитивним.

Зазначимо, що з 1950 року було скликано лише 10 таких надзвичайних спеціальних сесій Генеральної Асамблеї.

За підсумками засідання Генасамблея проголосує за резолюцію: вона не має обов'язкової сили, але, наголошують дипломати, має політичну вагу.

Нагадаємо, вчора президент Володимир Зеленський спілкувався з генсеком ООН Антоніу Гуттерішем. Вони, зокрема, обговорили питання позбавлення Росії права голосу в Раді безпеки ООН.

Раніше в ООН повідомили, що після нападу Росії на Україну свої будинки залишили вже щонайменше сто тисяч громадян.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: