Два роки та дев'ять місяців президентства: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити, як Володимир Зеленський виконує обіцянки. За два роки та дев'ять місяців на посаді він дав 754 обіцянки, включаючи передвиборчі та програмні. Від дня інавгурації глава держави виконав 259 зобов'язань, не виконав – 137.

За останній місяць, з 20 січня до 20 лютого, глава держави виконав 8 обіцянок, провалив – 2, дав 8 нових. Усі обіцянки Володимира Зеленського можна переглянути тут.

Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна переглянути в нашому регламенті.

Які обіцянки не виконав президент

У серпні 2019 року Володимир Зеленський обіцяв, що українська економіка щороку зростатиме на 5-7% ВВП. Вже можна констатувати, що ця обіцянка не виконана.

За даними Міністерства економіки, у 2019 році темпи зростання ВВП оцінювалися у 3,3%. За 2020-й, перший рік пандемії, падіння ВВП становило 4%. Згідно з інформацією Мінекономіки, у 2021 році зростання ВВП було на рівні 3,2%.

Також ми вважаємо невиконаною обіцянку про те, що для малого та середнього бізнесу збільшення податків не буде. Про це Зеленський говорив у травні минулого року.

З 1 січня набули чинності зміни до Податкового кодексу. Закон, зокрема, запроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників та поняття «мінімальне податкове зобов'язання» з 1 гектара землі. Землевласники та землекористувачі повинні за будь-яких обставин сплачувати МПЗ до бюджету. Якщо сума всіх податків, що сплачуються сільгоспвиробником, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

Крім того, зміни до законодавства передбачають обов'язок платників податків сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо одержаний від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) дохід за рік перевищить 12 мінімальних зарплат. Раніше пільгу було прив'язано до розміру земельної ділянки платника.

Що за місяць виконав президент

Зеленський виконав обіцянку запустити програму для реалізації потенціалу «професійних людей» в ІТ-індустрії. З 8 лютого почав працювати простір для розвитку ІТ-індустрії Дія.City. «Дія.City – це унікальний правовий та податковий простір для IT-компаній. Воно поширюється на територію України та створює для технологічного бізнесу особливі умови, що враховують специфіку внутрішнього ринку та конкуренцію з іншими країнами. Проєкт має все для успішної побудови та розвитку IT-бізнесу. Від сприятливих податків – у 5 разів нижче, порівняно із загальною системою оподаткування – до соціальних гарантій для розробників, інструментів захисту інвестицій та інтелектуальної власності», – розповіли у Міністерстві цифрової трансформації.

Виконано обіцянку поширити програму «єПідтримка» на підлітків. Тепер українці від 14 років, які повністю вакцинувалися від коронавірусу, можуть отримати тисячу гривень на придбання послуг у сфері культури, спорту, освіти, друкованих засобів масової інформації, товарів спортивного призначення, шкільного приладдя та канцелярських товарів.

За цією ж програмою, як і обіцяв Зеленський, українцям, які отримали бустерне щеплення від COVID-19, виплачуватимуть 500 гривень. Кошти можна буде отримати із 14 березня.

Зеленський виконав обіцянку про те, що з 2022-го лікарі отримуватимуть зарплату у розмірі щонайменше 20 тисяч гривень, а медичні працівники – щонайменше 13,5 тисяч.

Зазначимо, що станом на початок лютого були випадки, коли головні лікарі змушували медиків переходити на неповні ставки, щоби не виплачувати підвищені зарплати. У МОЗ та Офісі президента таку ситуацію назвали «неприпустимою». Тому ми й надалі стежитимемо за успішністю виконання цієї обіцянки.

У серпні 2019-го Зеленський обіцяв зростання торговельно-економічних зв'язків між Україною та Польщею. За результатами 2020 року загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами з Польщею становив майже 8 млрд доларів – на 1,3% менше, ніж в 2019-му. Торік обсяг торгівлі перевищив показники 2020-го: Польща закріпилася на позиції другого найбільшого торговельного партнера та експортного ринку України, а також увійшла до п'ятірки імпортерів української аграрної продукції. Таким чином, обіцянку виконано.

Нагадаємо, «Слово і діло» детально розбирало передвиборчу програму Володимира Зеленського. З нашого матеріалу можна дізнатись, на якому етапі реалізації зараз ще не виконані обіцянки президента.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: