Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв, що з 2022 року медпрацівники отримуватимуть мінімум 13500 гривень заробітної плати

29 жовтня 2021 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що з 2022 року медпрацівники отримуватимуть мінімум 13500 гривень заробітної плати.
Виконано
Сказано 29 жовтня 2021 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-v-odesi-na-zasidanni-kongresu-miscevih-ta-reg-71293
  • https://www.facebook.com/kirill.timoshenko/posts/5007076572669420
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2-2022-%D0%BF#Text
  • https://moz.gov.ua/article/news/pidvischennja-zarplat-medikam-hto-otrimuvatime-13-500-ta-20-000-griven-
  • https://moz.gov.ua/article/news/ponad-232-mlrd-grn-zakladeno-na-ohoronu-zdorov%e2%80%99ja-u-bjudzheti-ukraini-na-2022-rik
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/12/14/infografika/ekonomika/derzhbyudzhet-2022-yak-zminylysya-vydatky-potochnym-rokom

Результат

У грудні 2021 року Рада підтримала рекордне фінансування медичної галузі у 2022 році на рівні близько 200 мільярдів гривень.

12 січня 2022 року уряд ухвалив постанову (№ 2), яка передбачає підвищення базової заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров'я державної та комунальної власності. Базову заробітну плату не менше ніж 20 тисяч гривень встановлено для лікарів (крім лікарів-інтернів), професіоналів з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров'я. Базова заробітна плата не менше ніж 13 тисяч 500 гривень виплачуватиметься медичним сестрам, які здобули відповідну медичну освіту.

Відповідно до роз'яснень МОЗ, постанова поширюється абсолютно на всіх працівників державних та комунальних закладів охорони здоров'я. Медзаклади, які фінансуються за єдиною тарифною сіткою, зобов’язані дотримуватись даної постанови. Тобто медики, які працюють на повну ставку (!), не можуть отримувати заробітну плату меншу, ніж зазначено в постанові. При цьому, згаданий вище рівень заробітної плати не є фіксованим і може бути збільшений керівником медзакладу.

Але, вже на початку лютого стало відомо, що трапляються випадки, коли головні лікарі примушують медиків переходити на неповні ставки (!). В МОЗ і ОПУ визнали таку ситуацію «неприпустимою» та започаткували перевірки.

Враховуючи те, що Рада, уряд, МОЗ забезпечили підвищення заробітних плат лікарів та медпрацівників до заявленого президентом рівня, обіцянці присвоєно статус «виконано».

_______________________________________________________________________________

Редакція продовжує слідкувати за успішністю виконання програмної обіцянки президента про престижність та високооплачуваність професії лікаря, яка зафіксована в окремій публікації. Та вже визначила критерії для її верифікації. Тож, у разі продовження саботування підвищень заробітних плат, існування затримок з виплатами, відсутності чергових підвищень або ж індексацій, і, як результат цього, збереження тенденції до скорочення укомплектованості штатних посад лікарів – статус програмної обіцянки буде визначено, як «не виконано». Нагадаємо, що попри обіцянки урядовців Шмигаля, Степанова, Ляшка, не всі медики, які працювали з хворими на COVID-19, отримували 300% доплату (!) – і тоді теж звинувачували посадовців на місцях.