Експерт оцінив загрозу економічних потрясінь через новини про вторгнення РФ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Повідомлення про загрозу вторгнення Росії негативно впливають на українську економіку. Водночас у профільному відомстві наголосили на відсутності будь-яких підстав для коливань валютного курсу. Економіст Борис Кушнірук у розмові зі «Слово і діло» пояснив, що чекає на українську економіку найближчим часом і розповів, як населення реагує на загрози вторгнення.

За словами Бориса Кушнірука, насамперед потрібно розуміти, що є кілька рівнів загрози від Росії.

«Тримати стільки військ на кордонах Росія не зможе. Щойно почнеться процес відведення військ, стане зрозуміло, що вторгнення відкладається. Тому я впевнений, що бізнес зараз заспокоїться і почне рухатись в бік відновлення євроактивності», – зауважив експерт.

На його думку, важливо, щоб українці знову купували товари тривалого користування, також були готові інвестувати у нерухомість тощо.

«Це буде таким важливим фактором, який працюватиме на користь економіки. До того ж, скоро весна (період, коли зазвичай відбувається сезонне коливання валюти – ред.). Це теж додаватиме потенціалу для відновлення економічного зростання», – розповів Кушнірук.

Економіст вважає, що березень ще буде напруженим, а потім ситуація почне заспокоюватися і принаймні на цьому етапі «будемо жити, як і у попередні роки».

«Так, Україна перебуває у стані постійних бойових дій малої інтенсивності на Сході, але при цьому питання вторгнення або повномасштабної агресії не буде стояти на часі», – наголосив він.

Також, за словами експерта, з економічної точки зору суспільство поводиться доволі спокійно, однак нервує бізнес.

«Принаймні немає якоїсь паніки в знятті депозитів з рахунків банків тощо. Населення веде себе доволі спокійно, навіть напрочуд спокійно», – зазначив Кушнірук.

Про таку реакцію суспільства кажуть і у фінустановах. Наприклад, співзасновник Монобанку Олег Гороховський повідомив – щоденний день приріст залишків та депозитів у банку становить понад 144 мільйони гривень. Також він зазначив, що розірвання депозитів спостерігається на звичайному рівні.

Нагадаємо, раніше політолог оцінив психологічний аспект загрози вторгнення РФ.

Також військовий експерт пояснив, чи можливе у разі вторгнення Росії на територію України блокування зв’язку та як на це реагувати цивільному населенню.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: