Втрачено зв'язок із супутником «Січ-2-30», розробники дали коментар

Читать на русском
У розробника визнали, що проблеми зі зв'язком є, але закликали не панікувати, оскільки це нормальна ситуація
Супутник Січ-2-30focus.ua

З українським супутником «Січ-2-30», який був виведений на орбіту 13 січня, втрачено зв'язок. У конструкторському бюро, яке розробило апарат, проблему визнали, але попросили не панікувати, оскільки це витрати способу запуску і незабаром все налагодиться.

Про факт втрати зв'язку із супутником повідомив експерт з аерокосмічних питань Андрій Колесник, колишній позаштатний радник голови Державного космічного агентства, на своїй сторінці в Facebook.

Колесник зазначив, що український супутник досі не отримав власного ідентифікаційного номера, хоча за угодою між США та Україною його повинні були внести в базу. Оскільки армія США досі не ідентифікувала супутник, це може означати тільки одне - є проблеми зі зв'язком, або зв'язку немає зовсім.

Розробник апарату, конструкторське бюро «Південний» прокоментувало ситуацію. У КБ визнали, що проблеми зі зв'язком є, але закликали не панікувати, оскільки це нормальна ситуація. Через деякі зовнішні фактори, пов'язані з особливостями кластерного запуску, не вийшло встановити стійкий зв'язок після запуску супутника і забезпечити йому штатну орієнтацію в просторі. В результаті супутник розташований таким чином, що на панелі сонячних батарей потрапляє критично мале або взагалі відбите від Землі сонячне випромінювання. Цей фактор призвів до того, що батареї супутника опинилися під загрозою повної розрядки.

У пресрелізі КБ також говориться, що супутник самостійно перезавантажився і відновив роботу в енергозберігаючому режимі.

Український супутник «Січ» запустять у космос: що про нього відомо (оновлено)Український супутник Січ-2-30 має вивести на орбіту компанія SpaceX. Запуск відбудеться 13 січня. Докладніше – на інфографіці.

«За результатами наступних сеансів зв'язку відмов бортової апаратури не виявлено. Моделювання динаміки руху космічного апарату по орбіті з урахуванням впливу зовнішніх факторів свідчить про те, що протягом 1-2 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дозволить привести орієнтацію до штатної... Зараз фахівці Національного центру управління і випробувань космічних засобів разом з фахівцями КБ забезпечують зв'язок з космічним апаратом і аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань» - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 13 січня з бази космічних сил США стартувала ракета з українським урядовим супутником «Січ-2-30». Після запуску супутник успішно відокремився від ракети-носія і вийшов на задану орбіту.

Пізніше стало відомо, що з супутником, який запустили в космос 13 січня, успішно встановлено зв'язок. Супутник відповідає на всі сигнали з землі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: