Хабар сільському голові Деревинському: ВАКС стягнув до бюджету частину застави обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про стягнення до бюджету застави і взяття під варту обвинуваченого.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд стягнув лише 10 тисяч грн з 525 тис. грн застави, внесеної за обвинуваченого в пособництві в одержанні неправомірної вигоди головою Мироцької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області Олександром Деревинським Андрія Гриневича. Він неодноразово не з'являвся до суду.

Таке рішення 27 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, прокурор САП Олександр Снєгірьов подав клопотання про звернення в дохід держави 525 тис. грн застави, внесеної за Гриневича та зміни його запобіжного заходу на тримання під вартою з альтернативою більшої застави. Він мотивував це ти, що обвинувачений систематично не з'являється в судові засідання без поважних причин, а надані захисниками копії медичних документів не підтверджують поважність причин неприбуття до суду через стан його здоров'я. На його думку, ці документи не містять відомостей про неможливість тимчасово залишити Гриневичем лікувальний заклад.

Так, як вказував прокурор, обвинувачений не з'явився в засідання, заплановані на 22 листопада 2021 року, 8 та 17 грудня 2021 року, 24 і 26 січня 2022 року. Також до Гриневича наразі двічі застосовувався привід відповідно до ухвал від 17 грудня 2021 року та від 26 січня 2022 року, що, на думку сторони обвинувачення, свідчить про його намагання ухилитися від явки до суду.

Сторона захисту заперечувала проти задоволення клопотання і вважала, що причини неявки Гриневича є поважними.

Суд встановив, що обвинувачений, зловживаючи правом на отримання медичної допомоги, напередодні кожного судового засідання звертається до медичних закладів для подальшої госпіталізації з різних підстав і таким чином ухиляється від явки до суду. При цьому, обвинувачений та його захисники не надають суду належні документи, які би підтверджували неможливість через перебування на стаціонарному лікуванні тимчасово залишити медичний заклад і прибути в судові засідання.

Також суд звернув увагу на доводи прокурора про те, що Гриневич приховує від суду інформацію про свій сімейний стан і місце проживання. Рішенням суду від 2018 року обвинувачений розлучився, а за місцем вказаного проживання вже давно не перебуває, за словами колишнього тестя.

Втім суд стягнув лише 10 тис. грн застави, внесеної за Гриневича та не став його заарештовувати. Судді відпустили обвинуваченого під 744 300 грн застави і поклав на нього такі обов'язки: не відлучатись із Київської області та Києва без дозволу суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування із свідками у кримінальному провадженні та носити електронний браслет.

Нагадаємо, САП обвинувачує Деревинського в одержанні через посередника Гриневича 90 тисячі доларів неправомірної вигоди. Неправомірна вигода отримана за затвердження детального плану території садибної житлової забудови орієнтовною площею 90 га у Київській області та вчинення дій задля підписання відповідного рішення сільради.

Раніше суд заарештував Деревинського з альтернативою застави. Також суд узяв під варту його пособника.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: