На зло Кремлю: головні підсумки візиту президента Туреччини до Києва

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У четвер, 3 лютого, в Україну прибув президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Під час візиту сторони уклали низку важливих угод. Зокрема, підписали Договір про зону вільної торгівлі між двома країнами, а також угоду, яка розширює виробництво у нашій країні турецьких безпілотників. Щодо конфлікту між Україною та Росією, Туреччина має намір виступити в ролі арбітра і примирити обидві сторони. Чи вийде?

Візит Реджепа Тайїпа Ердогана в Україну було присвячено 30-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною. Проте програма візиту значно виходила за межі простих «паркетних» заходів. Планувалося підписати 12 важливих міжурядових угод. На самому початку візиту Ердоган відразу ж спробував привернути до себе господарів, вигукнувши перед ротою почесної варти гасло «Слава Україні!».

Під час підсумкового брифінгу, який відбувся після кількох годин переговорів, президент Туреччини зробив ще один кивок у бік українського колеги Володимира Зеленського. «На жаль, деякі безвідповідальні заяви, а також опубліковані сценарії окупації (нашої країни) виснажують Україну та український народ. Я схвально сприймаю меседжі українських чиновників і насамперед – пана президента, які мають здоровий глузд і ставлять діалог на перше місце», – заявив Ердоган. Так він підтримав останні заклики президента Володимира Зеленського не розводити паніку довкола теми великого російського вторгнення на територію України.

Як відомо, Реджеп Тайїп Ердоган належить до тих політиків, які не вірять у те, що РФ здатна здійснити широкомасштабне вторгнення в нашу країну.

При цьому Ердоган підтвердив, що Туреччина підтримує територіальну цілісність України у її міжнародно-визнаних кордонах. Він заявив, що готовий зробити все можливе для того, «щоб завершилася криза двох сусідніх через море дружніх держав» та запропонував провести у своїй країні саміт лідерів України та Росії.

Міжурядові угоди також було підписано. Серед них – Договір про Зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, а також угоду, яка розширює виробництво безпілотних літальних апаратів турецької компанії Baykar в Україні. Передбачається будівництво заводу в Україні для виробництва ударних БПЛА Bayraktar, оснащених двигунами українського виробництва.

Розширення виробництва турецьких бойових дронів у нашій країні вигідне. Для нас – це обмін технологіями та можливість отримати нову зброю, а для Туреччини – також обмін технологіями та просування свого продукту у світі.

Подальше озброєння України «Байрактарами» здатне викликати лише невдоволення російської сторони, яка не хотіла б, щоб наша країна покращувала свої оборонні можливості. Другий момент, який може роздратувати Росію – це наполегливі пропозиції проводити переговорний процес щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в Туреччині, а не в Білорусі.

Ця пропозиція є вигідною для України, яка більше не вважає Мінськ нейтральним майданчиком для таких переговорів. Вона й вигідна і для Туреччини, яка підвищує свою міжнародну вагу, виступаючи арбітром у врегулюванні конфлікту, що потенційно може перерости у велику війну. Але такий перебіг подій не підходить Москві, оскільки може перетворити дуже вигідні для Кремля Мінські угоди на якісь Стамбульські. А вони можуть мати зовсім інший зміст, уже не такий зручний для Кремля.

Тому всі 12 міжурядових угод, включаючи організацію ЗВТ та будівництво заводу з виробництва бойових безпілотників, будуть виконані, хай навіть на зло Кремлю. А ось про перенесення переговорів до Туреччини говорити поки що зарано. Хоча вода камінь точить.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: