Віцепрем'єр Верещук не задекларувала землю у Львівській області – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство завершило перевірку декларації члена Кабінету міністрів і знайшло там деякі ознаки правопорушень.
Ірина Верещукфото: Слуга народу

Віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук не задекларувала земельну ділянку, яку отримала в спадок, та неправильно зазначила вартість автомобіля.

Про це йдеться у довідці Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, віцепрем'єр Верещук не зазначила у декларації земельну ділянку площею майже 20 тисяч квадратних метри на території Сопошинської сільської ради Жовківського району Львівської області. За даними НАЗК, ця земля належить Верещук на праві власності, що підтвердило й Головне управління Держгеокадастру у Львівській області.

Сама віцепрем'єр пояснила Нацагентству, що заповнювала декларацію, використовуючи, в тому числі, реєстр речових прав і в ньому не було інформації про володіння нею цією ділянкою. Також вона надала витяг з реєстру, де ця земля відсутня.

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Однак НАЗК ці пояснення відкинуло, оскільки Верещук набула право власності на землю в 2019 році у спадщину. До того ж, ця ділянка межує з іншою, якою вже володіє сама віцепрем'єр. За даними експертизи, вказана земля може вартувати 365 635 грн. Також Верещук не вказала у декларації землю особи, з якою вона проживає. Політик пояснила, що цю землю її співмешканець отримав до спільного проживання, а тому вона не знала про неї.

Не зазначила вона й дві квартири в Києві, якими користувалися син та пасинок як місцем фактичного проживання та реєстрації. Крім того, Верещук неправильно вказала вартість автівки Toyota Camry 2018 року випуску: 800 тисяч грн замість правильних 854 143 грн. Забула віцепрем'єр і про деякі банківські рахунки, відкрита на неї та членів сім'ї.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 419 778 грн, що становить розмір від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – наголошують у НАЗК.

Водночас Нацагентство не встановило у декларації Верещук ознак незаконного збагачення, необґрунтованого активу або конфлікту інтересів.

Нагадаємо, НАЗК скерувало до Офісу генпрокурора висновок стосовно нардепа від «Європейської солідарності» Миколи Княжицького. Раніше орган дізнався, що політик не задекларував 1,2 млн грн застави, внесеної за підозрюваного.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: