Справа Крючкова: стосовно померлого закрили обвинувачення

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув питання закриття частини кримінального провадження через смерть обвинуваченого і закрив частину епізоду.

Вищий антикорупційний суд закрив частину кримінального провадження за обвинуваченням колишнього народного депутата Дмитра Крючкова у зловживаннях в енергетичній сфері в частині фігуранта ексвиконувача обов'язків генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» Ігоря Корніленкова, оскільки останній помер.

Таке рішення 26 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Кримінальне провадження відносно (Ігоря Корніленкова – ред) за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України - закрити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України у зв`язку зі смертю обвинуваченого», – йдеться в рішенні.

За версією обвинувачення, Крючков і Корніленков організували схему, за якою споживачі замість того, аби сплачувати за електричну енергію фактичному постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60% акцій належить державі), перераховували кошти посереднику ПрАТ «ХК «Енергомережа». А вже посередник мав розрахуватися з енергопостачальником. Проте, за наслідками такого посередництва споживачі сплатили для ПрАТ «ХК «Енергомережа» понад 196,82 млн грн, а воно, у свою чергу, перерахувало для ПАТ «Запоріжжяобленерго» 1,7 млн грн замість очікуваних 346,22 млн грн. Таким чином, Крючков нібито заволодів 346 млн грн ПАТ «Запоріжжяобленерго».

Раніше ВАКС так само закрив справу в частині обвинувачення Корніленкова в іншому провадженні про зловживання в енергетичній сфері. Йдеться про епізоди заволодіння коштами на «Запоріжжяобленерго» та «Черкасиобленерго».

Нагадаємо, за версією обвинувачення, у 2015-2016 роках службові особи ПрАТ «ХК «Енергомережа», ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», діючи в інтересах приватної компанії – ПрАТ «ХК «Енергомережа» (власником був Крючков), у порушення вимог Закону України «Про електроенергетику», шляхом підписання договорів про переведення боргу та заміни боржника, шляхом зловживання службовим становищем заволоділи коштами які мали надійти до ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», а також здійснили фінансові операції з метою легалізації таких коштів.

Загальні збитки енергопостачальним компаніям у справі складають понад 1,5 млрд грн, з яких під час досудового розслідування відшкодовано понад 315 млн гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: