Україна відкине будь-яку домовленість, укладену за її спиною і за рахунок її інтересів – Кулеба

Читать на русском
Кулеба пояснив, що російська дипломатія має певну специфіку - Росія навідріз відмовляється говорити безпосередньо з Україною
Дмитро КулебаСвобода слова

Україна буде відкидати та ігнорувати абсолютно будь-які домовленості, які укладуть треті країни за її спиною за рахунок українських інтересів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

«Якщо будуть будь-які домовленості по Україні за рахунок українських інтересів, ці домовленості будуть відкинуті. Я можу абсолютно чітко заявити про це, і партнери про це знають. Станом на цю мить, немає індикаторів, що такі домовленості були прийняті» - сказав він.

Кулеба пояснив, що російська дипломатія має певну специфіку - Росія навідріз відмовляється говорити безпосередньо з Україною. Тому процес скорегували так, щоб Україна говорила зі своїми партнерами до і відразу ж після того, як вони поспілкуються з росіянами - своєрідна мережева дипломатія.

Переговори «нормандської четвірки»: чи є прогрес у виконанні домовленостей 2019 рокуЯк виконується комюніке нормандської четвірки, ухвалене після зустрічі в Парижі в грудні 2019 року. Розбір Слово і діло.

«Є така специфіка в російській дипломатії: не хочуть вони говорити з Україною. Путін, попри всі спроби президента Зеленського сісти за стіл переговорів, відкидає цей формат. Попри всі спроби моїх німецьких і французьких колег, мої сигнали, Лавров уникає різних форматів. Не знаю, бояться, не поважають, соромляться в очі подивитися – це інше питання. Але така реальність. Усвідомлюючи цю реальність, ми побудували мережеву дипломатію. Коли кожен робить те, що може, у відносинах з Росією, але координує з нами до контакту з РФ і після свою позицію. Я не можу надавати 100% гарантій, але можу чітко зафіксувати: поки ніяких домовленостей по Україні за її спиною немає. Якщо що-небудь таке з'явиться, воно буде чітко відкинуто» - запевнив міністр.

Нагадаємо, 22 січня глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що зустріч політичних радників лідерів нормандської четвірки запланована на 26 січня.

На тлі загострення ситуації на українському кордоні влада Франції вимагає проведення прямого діалогу між Євросоюзом і Росією через можливу агресію РФ проти України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: