В Україні відзначають День Соборності

Читать на русском
Україна 22 січня святкує проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
Фото - adm-km.gov.ua

Україна у суботу, 22 січня 2022 року, у 103 раз святкує проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Свято було офіційно засноване у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР та ЗУНР для утворення єдиної (соборної) Української держави.

День Соборності: що об'єднує українців на 30-му році незалежностіДень Соборності – ще один привід українцям замислитися над тим, на яких цінностях ми розбудовуємо нашу державу, кому ми більше довіряємо, та що нас об’єднує. На ці питання шукав відповіді політолог Олександр Радчук.

2011 року День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою День Соборності та Свободи України. Проте у 2014 році указом президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

22 січня також прийнято згадувати подію, що відбулася у 1918 році – прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР. Переговори між УНР та ЗУНР про об'єднання точилися з жовтня 1918 року. Акт було проголошено саме 22 січня 1919 року на урочистих зборах у Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об'єднаної держави став тризуб.

Проте об'єднання так і не було завершено – ЗУНР проіснувала до літа 1919 року, а через рік зникла з політичної карти та УНР, чиї території увійшли до складу СРСР та Польщі.

У День соборності в Україні головною традицією є побудова «живого ланцюга».

Сьогодні, 22 січня, президент Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятника видатному державному діячеві, Президенту УНР Михайлу Грушевському.

У 2021 році Україна відсвяткувала 30 років Незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: