Мінімальний запобіжний захід для Порошенка: про що може свідчити таке рішення суду

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання для п’ятого президента та народного депутата Петра Порошенка у так званій вугільній справі. Також колишнього президента зобов'язали здати закордонний паспорт і не виїжджати з Києва без дозволу слідчого. Адвокат Геннадій Дубов у розмові зі «Слово і діло» розповів, про що свідчить таке рішення суду та чому Порошенко не «вийшов переможцем» в юридичному плані.

На думку Геннадія Дубова, не можна сказати, що Порошенко отримав «юридичну перемогу» у цьому раунді.

Він пояснив, якби суд визнав, що підозра таки не була вручена, або у тій фабулі, яку виклало слідство, немає складу кримінального правопорушення і, відповідно, підстав для застосування запобіжного заходу, тоді б позицію захисту було сприйнято судом.

«Однак у випадку з Порошенком суд визнав, що підозра таки була вручена (інакше він не зміг би обрати будь-який запобіжний захід), а по-друге, визнав, що гіпотетично у викладених обставинах може бути склад кримінального правопорушення», – зазначив адвокат.

Водночас Дубов відзначив, що суворість запобіжного заходу і ризики, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, суд оцінив мінімально, обравши найбільш м’який запобіжний захід – особисте зобов’язання.

«У цій процедурі суд не досліджує докази і не встановлює винуватість. Підозра – це початковий етап притягнення людини до кримінальної відповідальності. Коли слідство буде впевнене, що у нього є всі необхідні докази, які підтверджують винуватість у тому чи іншому злочині, вони завершують досудове розслідування, складають обвинувальний акт і направляють його до суду, щоб той ухвалив рішення щодо міри відповідальності. У цьому випадку суд не має завдання встановлювати винуватість», – пояснив адвокат.

Нагадаємо, раніше адвокат розповідав, про що може свідчити перенесення оголошення рішення суду у справі проти Порошенка.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: