Литва скасувала надзвичайний стан через завершення міграційної кризи

Читать на русском
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що потік мігрантів з Білорусі припинився. У зв’язку з цим, країна вирішила не продовжувати режим надзвичайного стану.
delfi.lv

Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що потік мігрантів з Білорусі припинився. У зв’язку з цим, країна вирішила не продовжувати режим надзвичайного стану.

Про це повідомляє видання Delfi.

Відомо, що режим надзвичайного стану в Литві діяв з 9 листопада і завершився вночі в суботу, 15 січня. За словами Шимоніте потік мігрантів припинився, і зараз режиму Олександра Лукашенка не вдається його організувати знову.

«Якщо ситуація буде змінюватися, якщо бачитимемо, що комусь здалося, що Литва знизила рівень власної пильності та менше націлена захищати кордони ЄС, тоді звернемося до Сейму з питанням про запровадження нового надзвичайного стану. Це можливо», – розповіла вона.

Наразі у Білорусі перебувають орієнтовно до двох тисяч мігрантів, які не повернулися до своїх країн, тому в перспективі вони можуть знову податися до кордонів з Литвою, Латвією чи Польщею.

Нагадаємо, литовський уряд ініціював вивчення питання щодо можливості подати позов до міжнародного суду на Олександра Лукашенка через поводження з нелегальними мігрантами.

Раніше повідомляли, що 1 грудня країни Європейського Союзу затвердили черговий, п'ятий, пакет санкцій проти Білорусі у зв'язку з міграційною кризою.

Через введення санкцій проти Білорусі експорт республіки може знизитися на 250-300 мільйонів доларів у річному розрізі. А сама Білорусь може втратити державність в тому випадку, якщо триватиме санкційний тиск.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: