Названо умову, за якої в Україні можуть зрости ціни на продукти харчування

Читать на русском
Ще одним ефектом від такої ситуації може стати захоплення українського ринку продуктів дешевшими імпортними товарами. Вже зараз вони зайняли чималу частку ринку
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні незабаром можуть істотно зрости ціни на багато харчів в тому випадку, якщо уряд не зможе постачати виробникам газ за пільговою ціною надалі.

Про це повідомляють факти з посиланням на кандидата економічних наук Олександра Хмелевського.

За його словами, зараз компроміс знайдений - держава постачає газ виробникам соціальних товарів за пільговими цінами в обмін на те, що вони обмежать зростання цін на свою продукцію.

Державне регулювання цін: коли та на які товари запроваджувалиКабмін запровадив держрегулювання цін на батон та олію. Для яких товарів і коли запроваджували аналогічний захід – на інфографіці.

«Але коли держава не зможе постачати дешевий газ, ціни на продовольство та інші товари різко зростуть. Оскільки вже зараз мільйони жителів України не можуть собі дозволити повноцінне харчування, то нове зростання цін може призвести до голоду» - пояснив він.

Хмелевський додав, що ще одним ефектом від такої ситуації може стати захоплення українського ринку дешевшими імпортними товарами. Вже зараз вони зайняли чималу частку ринку.

«Поки виручають іноземні кредити та перекази заробітчан. Але при різкому зростанні імпорту нас чекає девальвація гривні та, отже, зростання цін на імпортні товари. Тому повністю витіснити українську продукцію імпорту не вдасться» - вважає він.

Нагадаємо, що ситуація з продуктами не дуже хороша у всьому світі. У листопаді 2021 року світові ціни на продукти оновили десятирічний максимум - останній раз така висока вартість продуктів фіксувалася в листопаді 2011 року. Причина - поганий урожай зернових, і дефіцит молочних продуктів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: