Державне регулювання цін: коли та на які товари запроваджували

Читать на русском

Напередодні нового року український уряд запровадив державне регулювання цін на батон та олію – на ці продукти заборонили встановлювати націнку понад 10%. Правило діятиме до закінчення карантину в країні і було введено на тлі підвищення цін на харчі, пов'язане зі здорожчанням газу. «Слово і діло» пропонує згадати, на які товари та коли в Україні запроваджували держрегулювання цін.

З кінця 1996 року в Україні діяло державне регулювання цін на цілу низку продуктів: борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину, м'ясо птиці, ковбасні вироби, молоко 2,5% жирності, кисломолочний сир до 9% жирності, сметану до 20%, вершкове масло до 72,5%, соняшникову олію, курячі яйця та овочі.

Торговельна надбавка на ці харчі не могла перевищувати 15% оптової ціни виробника або митної вартості. Остаточно держрегулювання вартості цих груп продуктів було скасовано у липні 2017 року.

У зв'язку з пандемією коронавірусу у квітні 2020 року державне регулювання цін на деякі продукти повернули: гречку, цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, вітчизняні макаронні вироби, молоко до 2,5% жирності, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця, курячі тушки, негазовану мінеральну воду, вершкове масло жирністю до 72,5%.

Суб'єкти господарювання мають декларувати зміну вартості роздрібної ціни на товари. Якщо йдеться про підвищення на 15% та більше – за 30 днів, на 10-15% – за два тижні, на 5-10% – за 3 дні.

Діє також держрегулювання цін на електроенергію – єдиний фіксований тариф становить 1,68 грн за кіловат. Держрегулювання ціни на газ діяло до 31 березня 2021 року.

У травні 2021 року уряд також запровадив держрегулювання цін на бензин А-92 та А-95 (торговельна надбавка має становити не більше 5 грн на літр) та дизельне пальне (надбавка не більше 7 грн на літр). Правило також діє на період карантину через коронавірус.

«Це відповідь на необґрунтоване зростання цін на пальне у роздрібних мережах. Уряд за здорову та прозору конкуренцію на ринку. Але водночас уряд має захистити простих споживачів, які й так постраждали від вимушених карантинних обмежень. Граничний розмір торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальним і запровадить прозорий механізм ціноутворення», – заявили тоді в Міністерстві економічного розвитку. Спочатку деякі мережі АЗС призупинили продаж пального, але після додаткових роз'яснень ситуація стабілізувалася.

І з 30 грудня запроваджено держрегулювання цін на батон та соняшникову олію. Про підвищення роздрібної вартості продуктів суб'єкти господарювання мають попереджати: якщо на 15% та більше – за 30 днів, на 10-15% – за 14 днів, на 5-10% – за 3 дні. Також торговельна надбавка не може перевищувати 10% оптової ціни виробника або митної вартості.

Нагадаємо, докладно про запровадження державного регулювання цін на бензин та дизпальне можна прочитати тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: