СБУ відвідала казахських активістів у Києві: силовики заперечують «побиття та погрози»

Читать на русском
Казахські активісти у Києві заявили, що до них прийшли співробітники СБУ. Один із казахів повідомив про побиття. У СБУ пояснили свої дії.
Фото: facebook.com/lyudmyla.kozlovska

Активісти руху «Демократичний Вибір Казахстану» (ДВК) повідомили, що 6 січня у Києві невідомі в цивільному одязі, нібито співробітники СБУ, «напали на представника штабу опозиційного руху» і прийшли до ще одного активіста. Сьогодні у СБУ прокоментували ситуацію.

Інформацію про можливий напад на казахських активістів виклала у мережу активістка Людмила Козловська.

Протести в Казахстані: чому їх некоректно порівнювати з Євромайданом та як далі можуть розвиватися подіїПолітолог розповів, чому некоректно порівнювати події у Казахстані з Євромайданом в Україні та як можуть розвиватися події далі.

У її пості сказано, що 6 січня в Києві особа, яка нібито є співробітником СБУ, «побила біля під'їзду будинку» Заманбека Тлєулієва, одного з координаторів штабу опозиційного руху «Демократичний Вибір Казахстану».

В результаті у активіста Тлеулієва безліч забій, 4 вибиті зуби та один серйозно пошкоджений зуб.

За словами Козловської, при всьому тому були присутні співробітники поліції України, які також вели відеофіксацію подій. Повідомляється, що Тлєулієв викликав поліцію та повідомив про напад на нього невідомих. Після цього один зі співробітників СБУ показав посвідчення Тлеулієва на ім'я Єгор Косов, написала вона.

За даними Козловської, люди у цивільному одязі прийшли ще до одного активіста – Єлдоса Насіпбекова. Вони змусили Насіпбекова написати розписку про «відмову від зайняття політичної діяльності в Казахстані та відсутність претензій до дій співробітників СБУ».

Сьогодні пресслужба СБУ в коментарі УП повідомила, що провела комплекс заходів у зв'язку із заворушеннями в Казахстані, покликаних забезпечити безпеку українських громадян.

У спецслужбі пояснюють свої дії можливими провокаціями з боку РФ щодо дискредитації України на міжнародній арені.

«Саме з цією метою відбувається перевірка та спілкування з окремими громадянами Казахстану. Тобто йде звичайна робота в рамках чинного законодавства та функціональних обов'язків служби», - повідомили в СБУ, коментуючи розмову із Заманбеком Тлеулієвим.

У СБУ запевнили, що їхні співробітники поводилися ввічливо і коректно, не перешкоджали відеозйомці, яку проводили громадяни Казахстану. Наразі ніхто з громадян Казахстану не затриманий.

Нагадаємо, у Казахстані продовжуються протести по всій країні, вже затримано майже 3 тисячі мітингувальників. Президент Казахстану наказав стріляти на ураження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: