Індекс Масляної: скільки млинців можна було приготувати на одні й ті самі гроші у різні роки

Читать на русском

Свято Масляної в 2021 році в Україні розпочнеться 8 березня і триватиме до неділі, 14 березня. Традиційно головною стравою мають бути млинці, спечені з різними начинками. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки коштуватиме приготування млинців цьогоріч, і як змінювалася їхня ціна за останнє десятиліття.

Наш рецепт млинчиків (кількість інгредієнтів на 20 штук): 500 мл молока, 3 яйця, 320 грамів борошна, столова ложка цукру, столова ложка соняшникової олії, 30 грамів вершкового масла, склянка сметани.

У 2012 році, щоб спекти 20 млинців потрібно було витратити 13,5 грн (один млинець коштував близько 70 копійок). У 2013 році ціна млинців трохи знизилася – до 13,2 грн.

У наступні роки вартість 20 млинців тільки зростала різними темпами: 2014 рік – 14,32 грн (+8,5%), 2015 – 18,84 грн (+31,6%), 2016 – 23,2 грн (+23,1%) 2017 – 31,82 грн (+37,2%), 2018 – 38,94 грн (+22,4%), 2019 – 41,41 грн (+6,3%), 2020 рік – 47,7 грн (+0,7%).

Приготування 20 млинців цьогоріч коштуватиме українцям 53,26 грн (+27,7%). Найдорожчими інгредієнтами всі 10 років були молоко і сметана, найдешевшим – борошно. А порівняно з минулим роком в 2021-му зросла ціна всіх складових для млинців.

Якщо в 2012-2013 роках на 13,5 грн можна було спекти 20 млинців, то в 2014 – вже 19, в 2015 – 14 млинців, в 2016 – 11 млинців, в 2017 – 8 млинців, в 2018 – 7 млинців, в 2019-2020 роках – 6 млинців. Цьогоріч за ці гроші вийде лише 5 млинчиків.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як змінювалися ціни на основні харчі в Україні в 2018-2021 роках.

На інфографіці можна подивитися, скільки основних харчів з’їли українці за останні 10 років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps


Підписуйтесь на наш аккаунт в Telegram, щоб першими отримувати важливі новини та аналітику.


Поділитися:
АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО
Підпишіться на наш канал