Газовий бунт у Казахстані: масові сутички з поліцією та затримання, в країні відключили інтернет

Читать на русском

У Казахстані новий, 2022 рік, розпочався з мітингів у містах Жанаозен та Актау на заході країни. Пізніше на вулиці стали виходити і в інших регіонах.
Радио Азаттык

У Казахстані новий, 2022 рік, розпочався з мітингів у містах Жанаозен та Актау на заході країни. Пізніше на вулиці стали виходити і в інших регіонах.

Про це пише казахська служба Радіо Свобода.

Акція протесту у Жанаозені розпочалася 2 січня. Першого дня на мітинг вийшли сотні місцевих мешканців. 3 січня там зібралося вже понад тисяча осіб. Акції протесту продовжились і сьогодні, 4 січня. На площі в Актау мітингувальники встановили намети та юрту.

Рост цен на газ вывел людей на улицыРадио Свобода. Новости

В Уральську мітингувальники спробували перекрити міжнародну трасу Самара - Шимкент. Сотні нафтовиків на родовищі Тенгіз Атирауської області Казахстану призупинили роботу та вийшли на мітинг на підтримку активістів.

Вимоги мітингувальників

Активісти виступають проти різкого зростання вартості цін на скраплений газ.

«Подорожчання газу призведе до зростання цін на інші товари, насамперед — продукти харчування», — сказав один із тих чоловіків, котрі стоять на площі.

Окрім зниження цін на скраплений газ, активісти почали висувати й політичні гасла. Люди скандували «Шал, кет!» («Старий, йди!»). Казахстанці натякають на колишнього президента Нурсултана Назарбаєва та вимагають, щоб він остаточно пішов із політики. Також учасники протесту виступили проти корупції та кумівства, вимагають будівництва фабрик та заводів, скорочення безробіття.

Реакція влади Казахстану на масові протести

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв написав у Twitter, що в Актау розпочала роботу урядова комісія. За його словами, демонстранти «мають виявити відповідальність та готовність до діалогу».

Токаєв запевнив, що громадяни Казахстану можуть публічно висловлювати вимоги до місцевої та центральної влади, «але робити це слід відповідно до законодавства».

ZTB: Сообщается, что в Атырау начались столкновения.Мария Горбоконенко

Пізніше президент Касим-Жомарт Токаєв, який став політичним наступником Назарбаєва, попросив мітингувальників «не наслідувати закликам деструктивних сил», які, за його словами, «зацікавлені у підриві єдності та стабільності обіцянки». Токаєв у Twitter пообіцяв, що соціальні та економічні вимоги демонстрантів будуть розглянуті в середу, 5 січня, на робочій нараді у столиці. Він підтвердив рішення уряду зменшити ціну на скраплений газ до 50 тенге за літр у Мангістауській області, пише видання «Власть».

Алматы. 04.01.2022 #miting #казахстанҚазақ елім

Масові затримання в Казахстані

У Казахстані силовики масово затримують учасників актів протесту, повідомляє Радіо Азаттик.

У вівторок, 4 січня, казахстанська поліція затримала у столиці Нур-Султані щонайменше трьох осіб.

В Алмати, попри на перекриті площі та поліцейську охорону, люди вийшли на мітинги. Поліція затримувала демонстрантів.

У Каскелені, місті біля Алмати, кілька активістів вийшли на акцію протесту, яку назвали Казахстан - велика в'язниця. Через деякий час їх зупинили поліцейські, які використовували при затриманні сльозогінний газ. За словами одного з учасників акції в Каскелені, Єркіна Казієва, сімох учасників акції доставили до ізолятора тимчасового тримання.

У Караганді як мінімум близько 200 людей, переважно чоловіків, вийшли на одну з площ міста. Люди зажадали, щоб до них прибув аким (голова адміністрації – ред.) Карагандинської області Женіс Касимбек.

У місті Актобе мітингувальники збиралися у двох місцях: перед будівлею обласного акімату та на проспекті 312-ї Стрілецької Дивізії. Поліція спочатку заблокувала проїзд, після чого водії залишили машини та продовжили рухатися пішки. Вони прорвали металеві огорожі і ряди поліції, потім подолали два кілометри до акімату.

У місті Тараз поліція затримала місцевих жителів та журналістів, які зібралися на акцію протесту. За словами учасників, поліцейські розпочали затримання майже одразу початку акції.

Як повідомляє NEXTA Live, до міста Актау - одного із центрів протесту - починають прибувати військові з інших регіонів країни.

Найбільш неспокійно у Кизилорді. Там теж почалися сутички із силовиками. Активістів затримують та відвозять до відділень поліції.

Ситуація в Алмати

В Алмати сьогодні ввечері чутно вибухи світлошумових гранат, мітингувальники намагаються прорватися до площі Республіки. Площа Республіки в Алмати нагадує поле бою – всюди дим, лунають вибухи, повідомляють місцеві ЗМІ. На проспекті Республіки активісти почали громити поліцейські автомобілі. При цьому правоохоронці розпорошили сльозогінний газ. Над площею стоїть густий дим. Також у район проспекту стягнуто водомети.

Затримання керівника місцевої служби Радіо Свобода

На тлі масових протестів проти підвищення тарифів на газ у Казахстані співробітники місцевої поліції сьогодні затримали в.о. о. керівника Алматинського бюро Радіо Свобода Азаттика Касима Аманжола, повідомили в редакції.

Затримання відбулося, коли журналіст вів зйомку акції протесту, попри те, що він надав правоохоронцям посвідчення представника ЗМІ та пояснив, що виконує свої професійні обов'язки. Касима посадили до службової машини і відвезли до відділку поліції, де протримали без причин близько двох годин, після чого відпустили, вибачаючись.

За словами журналіста, крім нього було затримано ще близько 30 осіб, яких змусили писати «пояснювальні» щодо їхньої участі у демонстрації.

У Казахстані відключили інтернет

В Алмати відключили мобільний інтернет на тлі протестів через різке зростання цін на скраплений газ, повідомляє Sputnik Казахстан. Джерела уточнюють, що на території міста перестали працювати месенджери WhatsApp та Telegram.

У компанії Білайн Казахстану повідомили про обмеження мобільного інтернету.

«Наразі у нас спостерігаються обмеження з наданням послуги мобільного інтернету з незалежних від Компаній причин», - написала компанія в Twitter.

Раніше ми писали, що акції протесту розпочалися 2 січня, коли сотні автовласників у місті Жанаозен вийшли на стихійний мітинг. Вони вимагали зниження цін на скраплений нафтовий газ, який з 1 січня подорожчав зі 100 до 120 тенге за літр.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: