Експерти назвали умову для продовження співпраці МВФ і України

Читать на русском
На думку експерта, не варто чекати від МВФ нової програми, поки влада встановлює тарифи на газ у кілька разів менше ринкових
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Міжнародний валютний фонд і Україна зможуть підписати нову кредитну програму при дотриманні однієї з важливих умов меморандуму, а саме - повернення ринкових тарифів на газ для населення.

Про це заявив директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський.

«Ми повинні повернутися до переговорів про нову програму з МВФ, тому що ця закінчується в середині наступного року. Серед наших зобов'язань прямо прописане повернення до ринкових тарифів на газ» - нагадав він.

Ціна на газ у 2022 році: чи є шанс втримати тарифи на нинішньому рівніЧи є можливість втримати тарифи на газ на нинішньому рівні, читайте у матеріалі «Слово і діло».

На думку експерта, не варто чекати від МВФ нової програми, поки влада встановлює тарифи на газ у кілька разів менше ринкових. Він зазначив, що хоча номінальні зарплати та пенсії в Україні зросли на 20%, зросли та витрати, про що влада повинна відверто заявити українцям.

«Уряд повинен чесно сказати людям: ви почали заробляти більше, але витрати на те, що ви купуєте, у всьому світі теж зросли. Тому не потрібно розповідати казки про те, що ціни не будуть рости. Ціни зростатимуть, і адміністративно регульовані ціни також зростатимуть, готуйтеся до цього. Ми будемо робити це поступово, вводити механізм субсидій, тому що є зовнішні чинники, які не залежать від України. Ми не хочемо зробити країну Венесуелою» - резюмував Вишлінський.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що буде з тарифами на газ наступного річного періоду. Йдеться про 1 травня 2022 року, коли закінчиться дія встановленої урядом фіксованої річної пропозиції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: