Венедіктова порушила провадження стосовно нардепа «Слуги народу» Клочка

Читать на русском
Керівниця Офісу генпрокурора підтвердила внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стосовно члена українського парламенту.
Андрій Клочкофото: прес-служба Слуги народу

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на прохання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури порушила кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення народного депутата від фракції «Слуги народу» Андрієм Клочком.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники у САП.

«Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено, генеральний прокурор їх підтвердила», – сказав один із співрозмовників.

Андрій КлочкоНародний депутат України

Раніше журналісти Bihus.info повідомили, що САП порушила кримінальне провадження стосовно нардепа СН Клочка. Проте, згідно Кримінального процесуального кодексу, порушувати кримінальне провадження стосовно чинних нардепів має право лише генеральний прокурор. Тому, за словами співрозмовників у прокуратурі, САП внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про підстави для порушення кримінального провадження. Згодом ці внесення до ЄРДР підтвердила генеральний прокурор. Тож наразі проводиться досудове розслідування у цій справі.

Як відомо, на початку вересня 2021 року журналісти Bihus.info показали, що матір нардепа Клочка Наталія протягом двох років стала власницею одразу двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок і Tesla X 2016-го року. Ринкова вартість цього майна зараз приблизно 14,5 млн грн, а старт вартісних покупок збігся з потраплянням Клочка до Верховної ради.

У відповідь на це нардеп виклав пост на Facebook, де заперечив свою участь у фінансуванні маминого майна. Натомість заявив, що з нерухомістю їй допомогла сестра, яка «є забезпеченою людиною і має медичний бізнес, її чоловік очолює місцеву філію міжнародної компанії».

Журналісти перевірили цю версію і з'ясували, що вона не відповідає дійсності. Офіційних доходів ані в самого Клочка, ані в матері, ані в родини сестри нардепа на купівлю цього майна не вистачало. Також у процесі перевірки статків сестри народного депутата журналісти з'ясували, що вона скуповувала нову нерухомість паралельно з матір'ю. Період також збігається з потраплянням Клочка до парламенту. Відтак, загалом родичі нардепа за час його перебування в парламенті, за підрахунками скупилися десь на 20 млн грн.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що нардеп СН Клочко пожертвував невідомій партії 1,4 млн грн і не повідомив про це.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: