Справа Головіна: обвинуваченому продовжили дію обов'язків

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов'язків обвинуваченого.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив на 60 діб строк дії обов'язків, покладених на Валерія Капітанчука, якого САП обвинувачує разом з колишнім начальником Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитром Головіним у заволодінні контрафактними цигарками на суму понад 13 млн грн.

Таке рішення 23 грудня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заарештував Капітанчука та визначив йому альтернативою 4,08 млн грн застави. Пізніше апеляційна палата ВАКС зменшила заставу до 2,95 млн грн. За обвинуваченого внесли заставу і він вийшов із СІЗО під обов'язки, серед яких здача закордонних паспортів і носіння електронного браслету.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити на два місяці. Судді клопотання задовольнили частково, скасувавши обов'язок носити електронний браслет, оскільки вільного для Капітанчука так і не знайшли.

Тепер він зобов'язаний прибувати за кожним викликом до прокурора та суду; не відлучатися з Овідіопольського району Одеської області без дозволу суду, крім як до Одеси; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими обвинуваченими та свідками, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, у серпні НАБУ і САП скерували до суду справу Головіна. За версією слідства, слідчі Генеральної прокуратури у листопаді 2017 року провели обшук на території Одеського морського торговельного порту в 7 контейнерах, де зберігалися 3,6 млн пачок цигарок для подальшого транзиту. В ході обшуки були вилучені всі пачки цигарок і були передані на зберігання на склад в Одесі. Таким чином цигарки потрапили в Україну без розмитнення.

Згідно попереднього плану, ці цигарки мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі цигарки можна було продавати в України через мережу інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до Главку.

Як стверджували прокурори, надалі колишній керівництвом ГУ НП в Одеській області Дмитром Головіним та Гейком був розроблений новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони вступили в змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими не встановленими особами. Згідно плану, ці цигарки мали передати на зберігання до складу однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук, який наразі переховується від правоохоронців за кордоном, але йому заочно повідомлено про підозру. Нещодавно ВАКС дозволив заочне слідство стосовно Капітанчука.

З цим підприємством заступник Головіна підписав договір зберігання речдоків, а сам ексначальник поліції наказав своїм підлеглим, а саме слідчим СУ НП в Одеській області перевести ці цигарки на склади Чудакова, які за договорами були фірми «Агат-2016». Пізніше Головін нібито дав слідчим номер бізнесмена Чудакова і сказав, що він працівник Служби безпеки України і проконтролює перевезення товару. Вже у вересні 2018 року цигарки зникли зі складу фірми. Частину цих цигарок продавали через інтернет, а іншу – вивезли до Європи.

Пізніше, за словами прокурорів, у фірми «Агат-2016» змінився власник, яким за 100 доларів став Геннадій Прохоров, хоча за документами купівля вартувала 1,5 млн грн. За даними слідства, ця схема завдала збитків власникам цигарок на 13,46 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: