Робити заяви щодо зовнішньої політики можуть президент, прем'єр та голова МЗС – указ Зеленського

Читать на русском
Із офіційними заявами щодо міжнародних питань відтепер можуть виступати лише президент, прем'єр та голова МЗС.
фото ОПУ

Із офіційними заявами щодо міжнародних питань відтепер можуть виступати лише президент, прем'єр та голова МЗС.

Про це йдеться у підписаному указі президента Володимира Зеленського №671/2021 «Питання координації зовнішньополітичної діяльності держави», який було оприлюднено на сайті глави держави.

У документі йдеться про те, що з метою забезпечення єдності зовнішньополітичного курсу держави, посилення координації діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, належного виконання міжнародних договорів України, Зеленський ухвалює таке:

  • Встановити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики та ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем'єр-міністр України та Міністр закордонних справ України.

  • Міністерство закордонних справ України відповідно до визначених законодавством повноважень надає офіційні роз'яснення щодо зовнішньополітичного курсу України, забезпечує координацію діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, здійснює загальний нагляд за виконанням міжнародних договорів України, надає методичну, консультаційну, інформаційну допомогу державним органам з відповідності , вносить в установленому порядку на розгляд Президента України, Кабінету Міністрів України пропозиції щодо удосконалення діяльності державних органів у зазначеній сфері.

Аналізуємо виконання президентської програми: відкритість діяльності владиВолодимир Зеленський обіцяв у програмі забезпечити відкритість влади. Як він із цим справляється – у матеріалі.

Відповідно до указу при здійсненні зовнішніх відносин державні органи мають узгоджувати всі свої кроки із Міністерством закордонних справ України.

Посадові особи та державні органи зобов'язані інформувати Президента України, Міністерство закордонних справ України про зміст службових контактів з питань, що стосуються реалізації державної політики у сфері зовнішніх відносин, з представниками іноземних держав, міжнародних організацій протягом десяти днів після таких контактів, а у разі одержання важливу інформацію – невідкладно.

Офіційне листування державних органів з питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері зовнішніх зносин, має здійснюватися через Міністерство закордонних справ України, крім випадків, передбачених законом або міжнародним договором України.

Офіційне листування із зовнішньополітичними відомствами іноземних держав здійснює виключно Міністерство закордонних справ України.

Також указом затверджено обов'язкове включення до складу учасників міжнародних переговорів під час проведення в Україні:

  • прем'єр-міністра України – першого заступника чи заступника Міністра закордонних справ України;

  • першого віце-прем'єр-міністра України, віце-прем'єр-міністра України – керівника відповідного структурного підрозділу апарату Міністерства закордонних справ України;

  • Міністра України, керівника іншого центрального органу виконавчої влади, державного органу – представника Міністерства закордонних справ України, який обіймає посаду дипломатичного радника у відповідному органі або визначеного за рішенням Міністра закордонних справ України;

  • посадових осіб міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних органів з головами та співробітниками акредитованих в Україні іноземних дипломатичних представництв, консульських установ, представництв міжнародних організацій представника Міністерства закордонних справ України, який обіймає посаду дипломатичного радника у відповідному органі або визначеного за рішенням Міністра закордонних справ Україна.

У разі проведення за кордоном міжнародних переговорів, зустрічей, бесід українських високопосадовців обов'язкова участь керівника закордонної дипломатичної установи України у відповідній іноземній державі або при міжнародній організації.

Указом встановлено спільне керівництво, координацію та контроль за діяльністю посадових та інших осіб, членів делегацій України, які перебувають в іноземній державі з боку МЗС. Представники зовнішньополітичного відомства або відповідних зарубіжних дипломатичних установ мають бути включені до складу делегацій України, що беруть участь у заходах міжнародних організацій, засіданнях міжурядових комісій.

Делегації та представники України за кордоном керуються письмовими директивами, вказівками, технічними завданнями, що визначають позицію України.

У десятиденний термін після завершення міжнародного заходу представники України подають МЗС письмовий звіт та копії документів, зроблених за результатами участі у міжнародному заході, оригінали підписаних міжнародних договорів України.

Раніше ми писали про те, що президент ввів у дію рішення РНБО щодо стратегії біобезпеки.

Також Володимир Зеленський призначив нового посла у Ватикані. Ним став Андрій Юраш.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: