Чому українці масово їдуть до Польщі: експерт назвала причину

Читать на русском
За 2021 рік Україна втратила сотні тисяч громадян, які емігрували. Традиційно найбільше виїхало до Польщі - оскільки Польща в українцях зацікавлена
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У 2021 році Україна втратила рекордну кількість населення через еміграцію за кордон - виїхали та не повернулися 600 тисяч осіб. Традиційно найохочіше українці емігрують до Польщі - ця країна завжди рада українським заробітчанам і емігрантам.

Про це розповіла експерт з питань працевлаштування Тетяна Пашкіна в ефірі телеканалу «Україна 24».

Три сценарії розвитку економіки у 2022 році: криза, прорив чи стагнаціяЧи зростатиме економіка України у 2022 році? І якщо так, то за яким сценарієм – дізнавався політолог Олександр Радчук.

«Наскільки я знаю за статистикою, велика частина людей, які їдуть, це чоловіки у віці до 40 років. Більшість з них мають середню технічну або вищу технічну освіту. Це означає, що тут вони працювали, але хочуть чогось кращого. Агентства, які працевлаштовують українців за кордоном, кажуть, що є чотири пункти, за якими Україна програє Польщі. Зарплата - тільки один з них. Далі ми говоримо про соціальну стабільність, про якість освіти та медичні сервіси» - пояснила вона.

За словами експерта, Польща зацікавлена не тільки в залученні українців, але і в тому, щоб вони залишилися там якомога довше, а в ідеалі - взагалі назавжди. Виходячи з цієї мети, Польща робить багато чого, щоб зацікавити українців.

«Ми бачимо, що люди з моделі заробітків - три місяці тут, три місяці там - поступово переходять до рік-два-п'ять. Кількість українців на довгострокових контрактах зростає. Або вже асимілюватися і мігрувати не як трудовий мігрант, а як громадянин Польщі... Польща радісно розкриває обійми та дає велику кількість поблажок і працевлаштованим людям, і організуючим бізнес» - розповіла експерт.

Нагадаємо, що в Україні у 2023 році планується провести перший з 2001 року повноцінний перепис населення. Під час перепису громадяни дадуть відповідь на більш ніж 50 питань. Обійдеться перепис державному бюджету у 5 млрд грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: