Вибух на території ВАКС: суд продовжив слідство у справі про втручання в правосуддя

Читать на русском
Столичний адмінсуд задовольнив частково клопотання слідчого Нацполіції про продовження строку досудового розслідування.

Суд продовжив до 20 квітня строк розслідування справи про втручання в діяльність колегії суддів Вищого антикорупційного суду, яка розглядає кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка в організації заволодіння коштами державних підприємств НАЕК «Енергоатом» і «СхідГЗК».

Таке рішення 11 жовтня ухвалив слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 1 жовтня 2020 року на території антикорупційного суду стався вибух. За цим фактом Національна поліція порушила кримінальне провадження. У ВАКС повідомили, що пов'язують цей вибух із розглядом кримінальне провадження за обвинуваченням Мартиненка. Судді звернулися до генерального прокурора і Вищої ради правосуддя із заявою про втручання в правосуддя.

Наразі Нацполіція розслідує три справи стосовно вибуху та втручання у правосуддя. У справі про втручання завершувався строк слідства 20 жовтня і тому слідчий просив продовжити розслідування. Він вказав, що наразі вже допитав шістьох адвокатів і трьох суддів ВАКС в якості свідків, витребував матеріали справи про вибух, оглянув запис одного з засідань у справі Мартиненка та попросив у ВАКС надати аудіозаписи судових засідань та копій журналу судового засідання у справі Мартиненка від 16 липня 2020 року.

Слідчий вказав, що необхідно ще отримати ці аудіозаписи, прослухати їх та приєднати до справи. Встановити додаткових свідків обставин кримінального правопорушення, а також провести додаткові слідчі та процесуальні дії. Суддя клопотання задовольнив частково, продовживши слідство до 20 квітня.

Нагадаємо, екснардепа Мартиненка обвинувачують у двох справах. За даними детективів НАБУ, Мартиненко разом зі спільниками організували схему заволодіння коштами на закупівлі «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку Steuermann на 17,2 млн доларів.

Також екснардепа зі спільниками підозрюють у заволодінні коштами держпідприємства НАЕК «Енергоатом» у розмірі 6,4 млн євро. За даними детективів, панамська фірма Bradcrest Investments отримувала «відкати» на українських підрядах НАЕК «Енергоатом». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії, як вказує в суді сторона обвинувачення, є сам Мартиненко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: