Стало відомо, скільки США виділять Україні на військову допомогу

Читать на русском
Більшість сенаторів підтримали проект оборонного бюджету США, у якому заплановано виділити кошти на військову підтримку України.
фото з відкритих джерел

Американські сенатори сьогодні, 15 грудня, схвалили проект оборонного бюджету на наступний рік на суму $778 млрд, з них на підтримку України передбачено виділення $300 млн.

Про це повідомляє Axios.

Зазначається, що документ було прийнято 89 голосами проти 10. Після цього оборонний бюджет на загальну суму $770 млрд був направлений на підпис президентові Джо Байдену.

Проект бюджету передбачає виділення $300 млн на допомогу Україні, це на $50 млн більше, ніж запитував президент Байден, включаючи $75 мільйонів на летальне озброєння.

При цьому, до проекту бюджету не увійшла поправка, яка передбачала санкції для компанії-оператора Nord Stream 2 AG. Її запропонували сенатори-республіканці Боб Менендес і Джим Ріш.

«Північний потік-2»: яка війна розгорнулася через газогін у Конгресі США й до чого тут оборонний бюджетУ США не змогли ухвалити оборонний бюджет. Каменем спотикання стали санкції проти газопроводу Північний потік-2.

Загалом проект закону передбачає 770 мільярдів доларів на військові витрати, це на 25 мільярдів більше, ніж просив президент Байден, і приблизно на 5% більше, ніж передбачав минулорічний бюджет.

Варто зазначити, що у проекті також передбачено 4 мільярди доларів для Європейської оборонної ініціативи і 150 мільйонів доларів для співпраці в галузі безпеки в країнах Балтії.

Нагадаємо, що у Сенаті США пропонують повернути в бюджет санкції для «Північного потоку-2».

Після розмови президента Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним з оборонного бюджету зникли два пункти про санкції - пункт про обмеження проти російського проєкту «Північний потік-2» і пункт про санкції проти російського державного боргу.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що газопровід «Північний потік-2» навряд чи почне працювати у разі подальшої агресії проти України з боку Москви. Це потрібно враховувати президентові РФ Володимиру Путіну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: