Нардепка Констанкевич не задекларувала орендовану квартиру в Києві – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство завершило перевірку декларації членкині депутатської групи українського парламенту і знайшло там порушення.
Ірина Констанкевич

Народна депутатка, член групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич не задекларувала орендовану квартиру в Києві, яку використовувала під час виконання обов'язків у Верховній раді, що є порушенням.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, нардепка Констанкевич не вказала у декларації квартиру в Києві, яка була в неї в оренді на підставі договорів від 29 і 31 серпня 2019 року та 30 листопада 2020 року. Сама депутат пояснила, що нібито користувалася цією квартирою періодично протягом 2020 року менше 183 днів і лише під час виконання депутатських повноважень.

Однак НАЗК це пояснення не врахувало. У Нацагентстві зазначили, що депутатка навіть отримувала компенсацію з державного бюджету за оренду цієї квартири. За оцінкою, вказана квартира коштує 2,81 млн грн.

Ірина КонстанкевичНародний депутат України

Також Констанкевич неправильно вказала площу нерухомості в Луцьку, яку вона орендує. В декларації вказано 18,3 квадратних метри, коли насправді 36,5 кв. м. Також вона не зазначила вартість корпоративних прав свого чоловіка в адвокатському об'єднанні «Ковальов, Сорокопуд і партнери». Їхня вартість 5000 грн. «Забула» Констанкевич і про страхові виплати своєму чоловікові в 118 278 грн. Крім того, нардепка не зазначила в декларації і низку банківських рахунків своєї сім'ї та її власних.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 2 819 019 грн, що перевищує 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 366-2 Кримінального кодексу України», – наголошують у НАЗК.

У коментарі «Слово і діло» Костанкевич пояснила, що дійсно цією квартирою вона користувалася періодично і всі договори оренди на певні періоди є, але вони зберігаються у Верховній раді. За її словами, НАЗК відкрило їй доступ до декларації для виправлення.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія «забув» вказати вартість квартири і податковий борг. Також Нацагентство вважає, що нардеп Віктор Медведчук не задекларував нерухомість та автівки на 73 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: