Голова фракції «Слуга народу» Арахамія «забув» вказати вартість квартири і податковий борг – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство завершило перевірку декларації очільника пропрезидентської фракції в українському парламенті.
Давид Арахамія

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія не вказав у декларації вартість подарованої своєму синові квартири та борг із земельного податку, що є порушенням.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки декларації народного депутата за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як йдеться у документі, нардеп Арахамія вказав у декларації квартиру в Миколаєві загальною площею 153,2 квадратних метри, яку він подарував своєму неповнолітньому сину. Сам депутат повідомив НАЗК, що ця квартира подарована, а якщо подарунок оподатковується за нульовою ставкою, то його оцінка не проводиться. Однак агентство не взяло це до уваги, оскільки саме Арахамія подарував цю квартиру, а значить він знав її вартість. Згідно реєстру речових прав, вартість житла 284 995 грн.

Давид АрахаміяНародний депутат України

Також НАЗК вважає, що лідер СН не задекларував свої фінансові зобов'язання, а саме борг із земельного податку в розмірі 151 677 грн. Вказану інформацію відомству повідомили у Головному управління Державної податкової служби в Києві. Політик пояснив, що станом на 31 грудня 2020 року цей борг становив менше 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб. Утім НАЗК ці пояснення не врахувало, оскільки згідно рішення Миколаївського окружного адміністративного суду, яке залишено без змін, цей борг не скасовано.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на загальну суму 436 725 грн, що становить розмір понад 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – вказують у НАЗК.

У коментарі «Слово і діло» Арахамія пояснив, що заповнював декларацію відповідно до роз'яснення Нацагентства. До того ж, за його словами, подарована синові квартира не оподатковується, бо вони вже сплачені.

«Заповнював згідно роз'яснення НАЗК, де вони чітко пишуть, що у таких випадках вартість не застосовується. А вони чогось сприйняли як «невідомо». Написав їм листа, якщо не виправлять помилку - буду звертатись до суду. Квартира, яку я дарував своєму сину 10 років, тому вона податками не оподатковується, бо вони вже сплачені», – підкреслив голова фракції СН.

У своєму листі депутат також наголошує, що під час подачі декларації вказав, що вартість квартири сина «не застосовується», а в самій перевірці вказано як «невідомо». Позначка «не застосовується» була зроблена на підставі частини 2 пункту 60 роз'яснень НАЗК.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Ігор Палиця не задекларував видатки на передвиборчу кампанію. Також антикорупційне агентство вважає, що депутат Юрій Заславський не вказав у декларації вартість низки майна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: