Переговори Байдена і Путіна: що обговорюватимуть президенти та чого чекає від цього Україна

Читать на русском
Джо Байден і Володимир Путін 7 грудня проведуть онлайн-зустріч. Чого США, Росія та Україна чекають від цих переговорів.
Слово і діло

На тлі загострення ситуації на українсько-російському кордоні та дуже численних повідомлень про те, що Росія готує вторгнення в Україну, Джо Байден і Володимир Путін проведуть переговори. Президенти США та Росії зв’яжуться сьогодні, 7 грудня, у режимі відеоконференції (орієнтовно о 17 годині за Києвом). Що обговорюватимуть Байден і Путін, та які очікування від переговорів – у матеріалі «Слово і діло».

Переговори з Путіним: позиція США

У Білому домі повідомили дату переговорів Джо Байдена і Володимира Путіна у суботу. Серед анонсованих тем – стратегічна стабільність, кібербезпека та регіональні питання. «Президент Байден наголосить на занепокоєності США військовою діяльністю Росії на кордоні з Україною та підтвердить підтримку Сполученими Штатами суверенітету та територіальної цілісності України», – розповіли в Адміністрації.

Сам Джо Байден сказав, що сподівається провести з Путіним «довгу розмову» і не прийме жодних «червоних ліній», які може назвати Кремль.

За кілька днів до переговорів Байден заявив, що США готують проти Росії комплекс дуже жорстких ініціатив, щоб завадити Путіну вторгнутися до України. За даними Bloomberg і CNN, йдеться про санкцію щодо оточення Путіна, найбільших російських банків та Російського фонду прямих інвестицій. Серед найімовірніших обмежень – конвертація рублів у долари та інші іноземні валюти. Ще один варіант – відключення Росії від системи фінансових платежів SWIFT.

За словами джерел видань, цими санкціями Байден сьогодні може погрожувати Путіну.

У понеділок перед відеоконференцією Байден також провів телефонні переговори з лідерами Франції, Німеччини, Великої Британії та Італії: вони обговорили «загальне занепокоєння нарощуванням російської військової сили на кордонах України та все більш жорстку риторику Росії». Усі п'ять країн виступили за поновлення переговорів у Нормандському форматі.

Що говорять про переговори у Кремлі

У Кремлі підтвердили, що переговори з Джо Байденом відбудуться у закритому форматі, і жодних заяв за їхніми підсумками вони давати не планують.

За словами прессекретаря російського президента, Байден і Путін обговорять ситуацію з Україною та розширення НАТО. «Президенти обговорять ті питання, які, напевно, «шумлять» на порядку денному – це насамперед напруженість навколо України, це тематика просування НАТО у бік наших кордонів, це ініціатива президента Путіна щодо гарантій безпеки», – розповів Дмитро Пєсков.

Путін готовий до вторгнення в Україну - БлінкенМосква вже використовувала аналогічний сценарій у 2014 році, окупувавши Крим і розв'язавши війну на Донбасі.

Була інформація також про те, що президенти обговорюватимуть продовження переговорів у Нормандському форматі. Але у Кремлі повідомили, що Путін не пропонуватиме Байдену приєднатися до «нормандської четвірки». «Навряд чи він, Байден, отримає від президента Путіна таку пропозицію. Це самодостатній формат», – сказав Пєсков. При цьому він зазначив, що ефективність Нормандського формату «дуже скромна».

За кілька днів до переговорів Володимир Путін заявив, що хоче від США та інших членів НАТО «конкретних домовленостей» про те, що Альянс не розширюватиметься на схід.

«У діалозі зі США та їхніми союзниками ми наполягатимемо на виробленні конкретних домовленостей, що виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід і розміщення поряд з територією Росії систем озброєння, що загрожують нам. Пропонуємо розпочати предметні переговори з цього приводу. Нам потрібні саме правові, юридичні гарантії», – заявив Путін.

Чого чекає від переговорів Байдена і Путіна Україна

Напередодні переговорів президент України Володимир Зеленський зателефонував держсекретарю США Ентоні Блінкену – щоб скоординувати позиції з ключових питань.

Зеленський, зокрема, розповів Блінкену про ситуацію на українсько-російському кордоні. «Було наголошено на важливості збереження скоординованого та дієвого санкційного тиску на Російську Федерацію з боку міжнародних партнерів до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України. Сторони окремо торкнулися питання важливості посилення безпеки взаємодії, що сприяло б стримуванню агресивної поведінки з боку РФ щодо України», – йдеться у повідомленні.

Крім того, домовилися, що після переговорів із Путіним Джо Байден зателефонує Зеленському.

Байден на переговорах з Путіним в першу чергу підніме питання України – ДерждепартаментУ США бачать у переговорах можливість підняти тему України і охолодити занадто войовничі наміри Росії

Загалом в Офісі президента очікують, що переговори Байдена і Путіна допоможуть знизити агресивність Кремля. «Обидві сторони (США та Росія – ред.) цілком ясно дали зрозуміти, із чим виходять на ці переговори. Але що конкретно може перейти з імовірного до практичного виміру – можна буде сказати лише за підсумками переговорів», – сказав радник керівника ОПУ Михайло Подоляк.

«Українська сторона повністю поінформована про позицію президента США, було дуже активне контактування між нашими представниками та американською стороною на різних рівнях. У тому числі, зрозуміло, лінією Офісу президента», – додав він.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба будь-яких проривів від переговорів двох президентів теж не чекає. «Проривів я не очікував би, я думаю, що завтра президент Путін почує дуже чіткі сигнали від президента Байдена, що зроблять партнери України у разі, якщо Путін вдасться до військової операції проти нашої держави», – сказав міністр.

«Я думаю, що завтра кожна сторона заявить своє максималістське бачення логіки подальших дій, а потім уже працюватимуть різні команди над тим, як далі розвиватиметься ситуація», – вважає Кулеба.

Нагадаємо, 16 червня Джо Байден і Володимир Путін провели двосторонню зустріч у Женеві. В результаті лідери США та Росії схвалили спільну заяву щодо стратегічної стабільності.

Крім того, президенти обговорили перспективи відновлення відносин між США та РФ та низку глобальних питань, зокрема ситуацію з Україною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: