Зустріч Байдена та Путіна в Женеві: що відомо

Читать на русском
Джо Байден і Володимир Путін 16 червня проведуть переговори в Женеві. Що відомо про зустріч – у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін сьогодні, 16 червня, проведуть переговори у швейцарській Женеві. Це їхня перша зустріч після інавгурації Байдена, але раніше лідери вже зустрічалися на іншому рівні: у 2011 році, коли Байден був віцепрезидентом, а Путін – прем'єр-міністром. Переговори відбудуться на тлі максимального охолодження відносин США та Росії і жодних проривних результатів сторони від них не чекають. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про сьогоднішній саміт у Женеві.

П'ять годин переговорів: програма зустрічі Байдена та Путіна

Американський і російський лідери зустрінуться у Женеві на віллі Ла-Гранж. Ця будівля XVIII з краєвидом на Женевське озеро і величезним парком.

Перед зустріччю місцева поліція вжила безпрецедентних заходів безпеки. Ще з 14 червня над містом заборонили польоти безпілотників (обмеження діятимуть до 17 червня). Набережні Женевського озера, парки Ла-Гранж і О-Вів включили в особливу зону безпеки зі спеціальним режимом контролю.

Сьогодні з ранку і до опівночі в Женеві буде заблоковано рух на деяких вулицях, причому як для автомобілів, так і для пішоходів. У районі проведення зустрічі Путіна і Байдена заборонено проведення масових зібрань.

Російські ЗМІ вчора опублікували програму зустрічі Байдена та Путіна:

  • 13:00 за місцевим часом (14:00 за Києвом) – прибуття Володимира Путіна на віллу Ла-Гранж, спільне фотографування з Джо Байденом і президентом Швейцарії Гі Пармеленом.

  • 13:15 – початок зустрічі президентів. Вона пройде на першому поверсі в бібліотеці вілли.

  • 14:30 – початок переговорів між США та Росією в розширеному складі.

  • 16:15 – друга частина переговорів у розширеному складі.

  • 18:00 – окремі пресконференції Байдена та Путіна.

У Білому домі, своєю чергою, повідомили, що зустріч президентів може тривати 4-5 годин, без перерви на обід. Після переговорів Байден і Путін проведуть окремі пресконференції.

Саме цей пункт у програмі саміту привертав найбільшу увагу. Байден пояснив відсутність у планах спільної заяви так: «Це не змагання, хто може домогтися більшого успіху перед пресконференцією або спробувати поставити один одного в незручне становище. Я не хочу, щоб мене відволікало то, що вони потиснули один одному руки, хто найбільше розмовляв і все інше».

Зустріч Путіна та Байдена: три тези про роль України«Українське питання» точно постане на зустрічі двох президентів – Джо Байдена та Володимира Путіна. Яких наслідків Україні варто очікувати від підсумків саміту двох лідерів – аналізував політолог Олександр Радчук.

За повідомленнями американських ЗМІ, дипломати та експерти відрадили Байдена від спільної пресконференції з Путіним – щоб не дати президенту РФ змоги «спробувати відсунути на другий план приватні переговори новими публічними пропозиціями».

Байден прилетів у Женеву разом з держсекретарем Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном.

Склад російської делегації набагато ширше. Разом із Путіним будуть його помічник Юрій Ушаков, міністр закордонних справ Сергій Лавров і його заступник Сергій Рябков, прессекретар Дмитро Пєсков, посол Росії в США Анатолій Антонов, начальник Генштабу Валерій Герасимов, заступник голови адміністрації президента Дмитро Козак (радник Путіна по Україні) та спецпредставник із Сирії Олександр Лаврентьєв.

Що обговорюватимуть президенти США та Росії

Представник Білого дому напередодні зустрічі повідомив, що Байден і Путін обговорять нещодавні хакерські атаки і безпеку в кіберпросторі, ситуацію з примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську, взаємну висилку послів, безпеку в сфері озброєнь, права людини (очевидно в контексті переслідувань Олексія Навального).

Помічник російського президента Юрій Ушаков назвав наступні теми переговорів:

  • пандемія, боротьба з кіберзлочинністю, співпраця в економіці, клімат, Арктика;

  • регіональні проблеми (Україна, Сирія, Лівія, Афганістан та Нагірний Карабах);

  • невирішені питання двосторонніх відносин;

  • Білорусь, Олексій Навальний.

Крім того, за словами Ушакова, сторони можуть «зачепити будь-яку заздалегідь не узгоджену тему на власний розсуд».

Зустріч Байдена і Путіна: які очікування у сторін

Якогось прориву в американо-російських відносинах не чекають ні експерти, ні самі лідери. Байден і Путін нещодавно визнали, що відносини двох країн перебувають на найнижчому рівні за останні кілька років. Але президент США і не сподівається, що після зустрічі в Женеві Путін «змінить свою поведінку».

Найкращим результатом, на думку Байдена, були би стабільні і передбачувані відносини з Росією. У Білому домі також наголосили, що США переважно прагнуть співпрацювати з Росією, у сферах, які відповідають їхнім інтересам, і можуть «зробити світ безпечнішим».

У Росії очікування від саміту в Женеві приблизно такі ж. «Відновити наші особисті контакти, відносини, налагодити прямий діалог, створити реально функціонуючі механізми у тих напрямках, які становлять взаємні інтереси, такі є, я вже про це говорив», – розповів Володимир Путін.

Україна не буде центральною темою саміту США-Росія

У Білому домі підтвердили, що Байден у ході зустрічі з Путіним обговорить ситуацію в Україні, зокрема, стягування російських військ до нашого кордону. Однак центральною ця тема на переговорах не буде.

Нагадаємо, що незадовго до зустрічі в Женеві Байден зателефонував президентові України Володимиру Зеленському та запросив його в липні приїхати до Вашингтона. Майбутні переговори з Путіним президенти теж обговорили.

Байден на саміті НАТО пообіцяв захищати Україну і виставити Путіну «червоні лінії»Байден під час виступу зазначив, що смерть російського опозиціонера Навального стала б трагедією,

Пізніше в інтерв'ю AFP Reuters і Associated Press Зеленський висловив жаль, що не зустрівся з Байденом до саміту в Женеві.

Утім, в Міністерстві закордонних справ України запевняють, що за нашою спиною жодні домовленості досягнуті не будуть. «Що стосується конкретно цієї зустрічі, то Байден зателефонував Зеленському напередодні. Вони говорили про майбутній контакт Байдена з Путіним. Партнерам потрібно довіряти, ми почули досить запевнень, що ніяких домовленостей за нашою спиною досягнуто не буде», – сказав Дмитро Кулеба.

В інтерв'ю The Washington Post Кулеба розповів про очікування України від зустрічі президентів США і Росії: «Ми сподіваємося, що президент Байден буде використовувати всі доступні засоби, всю свою силу і політичну вагу як лідера вільного світу, щоб дати зрозуміти Володимиру Путіну, що його війна з Україною зазнала невдачі і йому час спокійно покинути Україну».

Нагадаємо, політолог-американіст Владислав Фарапонов писав про те, що дасть зустріч керівників Білого дому і Кремля.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: