Антикорупційний суд засудив до тюрми херсонську екссуддю

Читать на русском
Антикорупційний суд вийшов з нарадчої кімнати і оголосив вирок, яким визнав винною у хабарництві херсонську колишню суддю.
Олена Живцова

Вищий антикорупційний суд визнав винною в одержанні неправомірної вигоди колишню суддю Каланчацького районного суду Херсонської області Олену Живцову та засудив її до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Про це повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та співрозмовники прокуратури в коментарі «Слово і діло».

Колишню суддю Живцову визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Їй призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і 6 місяців з конфіскацією всього майна та забороною протягом 3 років обіймати посади в органах державної влади.

Водночас, указаний вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений протягом 30 днів до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

«6 грудня 2021 року за участі прокурора САП колегія суддів Вищого антикорупційного суду оголосила вирок, яким колишню голову одного з районних судів Херсонської області засуджено до 5 років 6 місяців позбавлення волі», – повідомили у САП.

За версією обвинувачення, суддя Живцова розглядала адміністративну справу про притягнення до відповідальності Анатолія Лозінського за перевезення пасажирів без одержання ліцензії. Відповідний протокол стосовно нього склало Чорноморське міжрегіональне управління Укртрансбезпеки. Зокрема, суддя запропонувала порушнику надати їй 5000 грн за закриття справи. При цьому вона зазначила, що у разі незгоди надати неправомірну вигоду, вона може ухвалити рішення про притягнення його до адміністративної відповідальності та накласти штраф у розмірі 17000 грн.

У день слухання справи суддя Живцова без присутності інших осіб сказала Лозінському, що за це правопорушення передбачений штраф у розмірі від 16 до 32 тисяч грн і повідомила йому, що пам'ятає про попередню їхню розмову. Потім суддя вивела чоловіка у коридор та сказала очікувати. Приблизно через 5-10 хвилин Живцова вийшла в коридор та запитала правопорушника, чи готовий він заплатити штраф. Після отримання підтвердження вона простягнула йому Кодекс про адміністративні правопорушення та відкрила його, куди Лозінський поклав хабара на суму 5000 грн. Надалі Живцова ухвалила постанову про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя не відсторонила суддю з Херсонської області. Раніше САП передала до суду обвинувальний акт стосовно Живцової. Пізніше, суд призначив підготовче засідання в її справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: