Заволодіння коштами УЗ: ВАКС відмовився закривати справу розшукуваного бізнесмена

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні клопотання захисника обвинуваченого про закриття кримінального провадження.
Олексій Біленький

Вищий антикорупційний суд відмовився закривати кримінальне провадження за обвинуваченням розшукуваного бізнесмена Олексія Біленького в організації заволодіння коштами філії ПАТ «Укрзалізниця» на закупівлі метизної продукції.

Таке рішення 23 листопада ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Захисник Біленького просив суд закрити справу на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України. Йдеться про те, що нібито закінчився строк досудового розслідування після повідомлення Біленькому про підозру.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у судовому засіданні заперечив проти задоволення клопотання про закриття кримінального провадження. Пояснив, що нові положення ст. 284 КПК застосовується до проваджень, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань після набуття Законом чинності, який запровадив це нове положення. Судді погодилися з прокурором.

«Відмовити в задоволенні клопотання захисника обвинуваченого (Олексія Біленького – ред.) адвоката Грицишена К.П. про закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України», – йдеться в рішенні.

Раніше ВАКС дозволив заочно судити Біленького. Як відомо, за версією обвинувачення, він є кінцевим бенефіціаром низки підприємств, серед яких: ТОВ «Союз-Енерго», ТОВ «Люксвен», ТОВ «Інкомм», ТОВ «Алеварус» і СП «Катрін». Як зазначають у Бюро, Біленький вступив у змову з колишнім народним депутатом Валерієм Іщенком та експозаштатним радником голови Адміністрації президента Михайлом Бейліним (тоді головою АП був Борис Ложкін) з метою заволодіти коштами «Укрзалізничпостач» через тендери, які вигравали його компанії.

Нагадаємо, Іщенку та Бейліну про підозру повідомили лише в жовтні 2020 року. Пізніше ВАКС обрав запобіжний захід спочатку екснардепу, а потім й експозаштатному раднику голови АП. Нещодавно НАБУ і САП завершили слідство у справі, а днями прокуратура передала справу до суду.

Крім того, прокурор САП зачитав обвинувачення Іщенку і Бейліну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: