Апеляційний суд підтвердив законність повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату

Читать на русском
Центральний апеляційний господарський суд розглянув і відмовив у задоволенні скарги власників запорізького комбінату на рішення про його повернення державі.
Запорізький титано-магнієвий комбінат

Апеляційний суд підтвердив законність повернення у власність державі Запорізького титано-магнієвого комбінату, який повернули за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Таке рішення 30 листопада ухвалив Центральний апеляційний господарський суд, повідомляє прес-служба САП.

«30 листопада Центральний апеляційний госпсуд відмовив у задоволенні скарги та залишив без змін рішення Госпсуду Запорізької області, яким повернули державі цілісний майновий комплекс ЗТМК. Своїм рішенням суд апеляційної інстанції підтримав позицію прокурора САП та відмовив у задоволенні апеляційної скарги компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр). Таким чином, рішення суду першої інстанції набрало законної сили – майновий комплект повернуто у власність держави», – наголошують у прокуратурі.

Зазначимо, що раніше Госпсуд Запорізької області та Центральний апеляційний госпсуд вже повертали ЗТМК у власність держави. Щоправда, потім це рішення скасував Касаційний госпсуд і призначив повторний розгляд позову з самого початку.

Як відомо, 4 серпня Госпсуд Запорізької области задовольнив позов САП і повернув державі у власність ЗТМК. Вказаний позов поданий у межах розслідування справи про зловживання на ЗТМК, в яких обвинувачують колишнього директора комбінату Володимира Сивака.

Як відомо, Сивака обвинувачують у розтраті майна ЗТМК в сумі понад 492 млн грн через зловживання службовим становищем. Йому загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Проте суд визнав його невинним. Тому САП оскаржила такий вирок.

Втім апеляційна палата ВАКС також виправдала Сивака. Лише один із суддів оприлюднив окрему думку, в якій вирішив, що ексдиректора ЗТМК треба було визнати винним у розтраті частини суми підприємства. Тоді САП подала касаційну скаргу, яку суд задовольнив частково. Судді призначили повторний розгляд апеляційних скарг в АП ВАКС.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн грн. Однак, Сивак, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату 492 млн грн, перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і ТОВ «Сінтез Ресурс».

Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед банком Надра та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: