Виправдання ексдиректора ЗТМК: оприлюднено вирок

Читать на русском
В антикорупційному суді повністю погодилися з висновками районного суду Запоріжжя про невинуватість екскерівника комбінату.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду повністю виправдала колишнього директора Запорізького титано-магнієвого комбінату Володимира Сивака, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачувала у розтраті майже 500 млн грн.

Відповідний вирок оприлюднений в реєстрі судових рішень, повідомляє «Слово і діло».

Зокрема, судді вказали, що Заводський районний суд міста Запоріжжя, який виправдав Сивака, зробив правильний висновок про недопустимість як доказу експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Колегія вказала, що експерт постановив свій висновок на підставі виписок по банківських рахунках ЗТМК у банку «Надра», однак вони були одержані слідством поза межами процесуального строку.

На думку апеляційної палати, Сивак як директор ЗТМК, укладаючи договори від імені підприємства, забезпечив ефективне управління майном та коштами. Слідство недовело, що обвинувачений усвідомлював безповоротну втрату коштів при укладанні правочинів з ДП «ЗТМК», яке мало за будь-яких умов передати все майно до ТОВ «ЗТМК». Також у суді відкинули твердження САП про те, що Сивак перевищив надані йому повноваження, не погодивши з органами управління товариства операції з надання поворотної фінансової допомоги на загальну суму майже 400 млн грн, роздрібнивши фактично одну продовжувану операцію на декілька ідентичних, що мало на меті фактичне уникнення такого погодження.

У суді вважають, що це не одна продовжувана операція з надання поворотної фінансової допомоги, оскільки кожен з вищезазначених договорів є самостійним правочином з власними суттєвими умовами та реквізитами. Апеляційна палата відкинула й твердження САП про те, що Сивак не мав повноважень на погашення кредитних зобов'язань державного підприємства і не мав права використовувати з цією метою кошти, які були залучені він інвестора, що суперечить чинному законодавству.

Крім того, судді погодилися з судом першої інстанції про те, що погашення заборгованості було зроблене з метою ефективного управління майном та коштами. Тож у суді вважають, шо дії Сивака не утворюють склад злочину, передбачений частиною 5 статті 191 КК України, тобто розтрати майна.

Окремо суд відкинув твердження прокурора САП про те, що виправдання ексдиректора ЗТМК винесено незаконним складу суду. Як відомо, одна із суддів Заводського райсуду Запоріжжя повідомила, що її намагалися підкупити за виправдання Сивака у розтраті коштів. Суддя сказала, що контактером із нею був юрист ЗТМК, який повідомив про згоду двох інших суддів колегії на його пропозицію. Однак колегію суддів так і не відвели.

Раніше була оприлюднена окрема думка колегії суддів АП ВАКС, яка визнала Сивака винним в частині розтрати коштів ЗТМК.

Нагадаємо, Сивака обвинувачували у розтраті майна ЗТМК в сумі понад 492 млн грн через зловживання службовим становищем. Йому загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Проте суд визнав його невинним. Тому САП оскаржила такий вирок.

За версією слідства, впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ «ЗТМК», відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading Limited виділила 880 млн грн. Однак, Сивак, зловживаючи службовим становищем та увійшовши у змову з групою осіб, вчинив розтрату 492 млн грн, перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано на рахунки ДП «ЗТМК» з метою погашення заборгованості останнього перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Холдингова компанія «Енергомережа» і ТОВ «Сінтез Ресурс».

Крім цього ТОВ «ЗТМК» погасило заборгованість ДП «ЗТМК» за кредитним договором перед банком Надра та прострочену заборгованість ДП «ЗТМК» за використану електроенергію від ВАТ «Запоріжжяобленерго». Тоді як останній платіж мала здійснити компанія Tolexis Trading Limited за умовами, передбаченими договором заснування ТОВ «ЗТМК».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: