Ексзаступник міністра стратегічних галузей не задекларував частину доходів – антикорупційне агентство

Читать на русском
Антикорупційне агентство завершило перевірку декларації колишнього заступника глави Міністерства стратегічний галузей промисловості.
Валерій Іващенко

Колишній заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Валерій Іващенко не задекларував понад 800 тисяч гривень доходу та 236 тис. грн коштів, розміщених на банківських рахунках.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції за результатам перевірки декларації за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

В Нацагентстві зазначають, що Іващенко не задекларував 404 237 грн заробітної плати від державного концерну «Укроборонпром». Сам політик пояснив, що забув це вказати через власну неуважність, проте НАЗК такі пояснення не врахувало.

Також ексзаступник міністра «забув» про зарплатню від Міністерства в розмірі 291 850 грн і пенсію від Пенсійного фонду в Києві в розмірі 105 714 грн.

Крім того, Іващенко не вказав дохід у вигляді виплати репатрійованим особам від уряду Данії. У Нацагентстві дізналися, що ексзаступник міністра з дружиною з 2012 і до 5 листопада 2019 року проживали в Данії і мали статус політичного біженця. У 2019 році вони вирішили відмовитися від статусу та повернутися в Україну, попросивши данський уряд відповідної допомоги в суму 170 тис. данських крон. Тож у НАЗК підрахували, що у 2020 році сім'я Іващенка отримала від Данії близько 20 тис. євро, тобто 641 797 грн. Сам політик вказав цю суму у рядку грошові кошти, але забув відобразити їх у доходах.

Також Іващенко неправильно вказав розмір коштів, які у нього зберігалися на банківському рахунку – замість понад 19 тис. євро у нього було лише 15378 євро. У заступника міністра знайшли й інші дрібні неточності щодо коштів, які розміщені на рахунках.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на загальну суму 1 039 409 грн, що становить від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», – наголошують у відомстві.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Ігор Палиця не задекларував видатки на передвиборчу кампанію. Також антикорупційне агентство вважає, що депутат Юрій Заславський не вказав у декларації вартість низки майна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: