У Мінцифри заявили про готовність до виборів онлайн

Читать на русском
Україна технічно готова до впровадження системи онлайн-голосування, якщо народними депутатами буде розроблено та прийнято відповідний закон.
Фото Слово і діло

Україна готова технічно до впровадження системи онлайн-голосування. Але її запуск залежить також і від Центрвиборчкому та Верховної ради, які мають надати нормативну базу та ухвалити потрібний закон.

Про це заявив перший заступник голови Мінцифри Олексій Віскуб, передає РБК-Україна у понеділок, 15 листопада.

Цифровізація довіри: чи готові українці до виборів онлайнЗа яких умов онлайн-голосування зможе стати ефективним елементом виборчої реформи, і чи не призведе прискорене запровадження такої системи більше негативу, аніж позитиву для демократичних процесів ‒ аналізував політолог Олександр Радчук.

«Якщо народними депутатами буде розроблено та прийнято відповідний закон про інтернет-голосування, то можна з упевненістю говорити, що технічно ми готові до його реалізації. Важливим питанням залишається готовність та довіра самих виборців. Але технології виборів активно розвиваються, щоб забезпечити повну прозорість та довіру», - сказав він.

За словами Віскуба, на останній міжнародній конференції з електронних виборів, що відбулася у жовтні, стало зрозуміло, що дедалі більше країн схиляються до голосування в режимі онлайн. На це, зокрема, влинула пандемія.

У той же час координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська заявила, що загалом онлайн-голосування – це ризикована ідея.

«(Онлайн-голосування – ред.) за наявності фінансових та технічних можливостей не використовують країни розвиненої демократії, де дуже високий рівень довіри до влади достатньо коштів для адміністрування процесів, і де є висока цифрова активність виборців», - зазначила вона.

Нагадаємо, в Україні вже давно збираються впровадити онлайн-голосування.

В інтерв'ю «Слово і діло» міністр юстиції Денис Малюська попереджав про те, що цей проект – дуже непростий і якщо запустити таку систему в Україні все ж таки вдасться, то «Мінцифри треба буде пам'ятник ставити за передову технологію».

«Наскільки я розумію, ніде повноцінних повних виборів через мережу інтернет, в світі немає. Але можливо я помиляюся. Якісь елементи дистанційного волевиявлення є багато де, але це якась частина, у вигляді експерименту, в одному окрузі – тобто, це не повністю повноцінні вибори, де кожен може проголосувати онлайн. Там є ж питання щодо свободи волевиявлення, щодо відсутності підкупу – все це врахувати, щоб воно запрацювало, це мегаскладне завдання», – звертав увагу Малюська.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: